Domů     Vesmír
Sonda Juno navštívila nejbouřlivější těleso ve Sluneční soustavě
Martin Janda 12.5.2024

Americká sonda Juno zkoumá Jupiter už od roku 2016. Největší planeta Sluneční soustavy je bezesporu zajímavým tělesem, ale to samé platí i o jejích oběžnicích. Proto sonda čas od času zaměří svou pozornost na některou z nich..

Kdyby na Jupiterově měsíci Io žili nějací kartografové, byly by ze své práce zoufalí. Extrémní vulkanismus tohoto tělesa, které je jen o málo větší než náš Měsíc, totiž každým okamžikem mění podobu jeho povrchu.

Však je zde také více než 400 aktivních sopek, přičemž sopečná aktivita na Io je tak silná, že by dokázala pokrýt celý povrch Země vrstvou lávy o tloušťce jednoho metru za pouhých 10 000 let.

Začátkem února se k ďábelskému měsíci již podruhé v rámci své prodloužené mise přiblížila sonda Juno. Tento průlet, který doplnil první těsné přiblížení mise ze 30. prosince loňského roku, přinesl ještě více pohledů na pekelnou krajinu měsíce.

Prudké výrony síry a dalších sloučenin z místních vulkánů dodávají měsíci všemožné odstíny, od žluté a oranžové barvy až třeba po modrou. Podle fyzika z Jihozápadního výzkumného institutu Scotta Boltona, který je vedoucím mise Juno, jsou tyto procesy podobné těm, ke kterým dochází v okolí havajských sopek nebo gejzírů v Yellowstonském národním parku.

„Io vypadá podobně jako okolí těchto gejzírů, jen ve větším měřítku. Jakoby těleso bylo na steroidech,“ řekl.

Nejnovější záběry pořízené sondou Juno umožnily vědcům opět více poodkrýt tajemství měsíce. Bolton mimo jiné popsal na jeho povrchu něco, co vypadá jako dvojitá sopečná kaldera chrlící materiál do vesmíru.

Další vědci si všímají nových lávových proudů a změn známých rysů, které byly spatřeny při minulých vesmírných misích, například sondou Galileo, která v 90. letech uskutečnila řadu blízkých průletů kolem Io.

Lávové jezero na měsíci Io

Jak bylo řečeno, kartografové by z Io byli nešťastní, ovšem jiní vědci jsou z něj nadšení. „V tom je krása Io,“ říká planetoložka z Brigham Young University Jani Radebaughová. Na rozdíl od našeho Měsíce, který zůstává zamrzlý v čase, se Io podle Radebaughové „mění každý den, každou minutu, každou sekundu“.

Snímky z dvojího průletu, během nichž se sonda k Io přiblížila na vzdálenost přibližně 1 500 kilometrů, budou zkombinovány s předchozími snímky, které NASA na joviánském měsíci pořídila. Cílem je podle Boltona pochopit, „co je skutečně za motorem, který pohání všechny sopky, protože na Io jsou prostě všude“.

Mohl by to být globální magmatický oceán těsně pod kůrou Io a nebo jen kapsy roztavené horniny pod povrchem, jako jsou ty, které pohánějí pozemské sopky. Ještě do konce roku by měly být hotové analýzy, které by mohly přinést odpovědi.

Únorové přiblížení bylo posledním blízkým průletem sondy Juno kolem Io. Mise však bude pokračovat ve vzdálenějších pozorováních, díky čemuž získají odborníci ucelený obraz o neustále se měnícím měsíci jako celku.

„Všechny snímky jsou úžasné,“ uzavírá Bolton. „Nikdy nevíme, co můžeme očekávat.“.

Související články
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava působí jako vzorová hvězdná rodina. Nedá se ovšem vyloučit, že kdysi dávno v raných fázích vývoje Sluneční soustavy gravitační kulečník mohl některou z planet […]
Pete Conrad byl třetím člověkem na Měsíci, zemřel v roce 1999 při havárii motocyklu, který sám řídil. Manželka Nancy na jeho počest spustila Conrad Challange, prestižní mezinárodní soutěž, v rámci které mohou mladí lidé z celého světa soutěžit o to, kdo navrhne nejužitečnější inovaci pro vesmírný program. Letos v ní uspěla pětice studentů z Čech. […]
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz