Obavy z klimatu je potřeba nahradit znalostmi a návody na budoucí život, shodují se učitelé církevních škol

12. květen 2024

Obavy z budoucnosti kvůli změně klimatu má více než 70 procent mladých lidí. Třídní učitelka církevní základní školy Filipka Kristýna Daňková tvrdí, že klimatické změny jsou natolik důležité a aktuální téma, že se musí na školách objevit, a to klidně už od první třídy. „Někdy se je v tom tématu těžké zorientovat, ale učitel může vymyslet, jak to předat do dětské řeči tak, aby to ti nejmenší ale i náctiletí pochopili,“ říká v debatě Vertikály.

„Obavy ze změny jsou pak přirozené, ale musíme se jich zbavit a spíš o nich získávat znalosti a návody, co a jak dělat. To je lepší než všechny úzkosti,“ myslí si kantorka Filipky.

Čtěte také

Učitelka Biskupského gymnázia Brno Denisa Hobžová s tímto názore souhlasí. „Klimatická změna a nástup nových technologií mění svět rychlostí, na kterou ale musíme reagovat, nejde to vynechat. Stejně jako celá společnost musí reagovat i na oteplování planety. A potřebujeme nejen poučeného občana, ale i voliče.“

Dodává, že až jejich studenti dorostou, budou celou společnost čekat i systémové změny „a pokud by jim nerozuměli, mohli by je lidé odmítat – a tím by se to celé jen zhoršovalo,“ tvrdí učitelka Hobžová.

Učitel Biskupského gymnázia Brno Filip Kirchner doplňuje, že rolí každé školy není jen konzervovat dřívější znalosti, ale musí se o klimatu vyučovat a i aktivizovat žáky, což má prý mnoho emočních rovin.

Jak výuku o klimatické změně pojímají učitelé? Poslechněte si debatu s vyučujícími z katolických i církevních škol, ptá se Martina Pouchlá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.