HBO Max uvedl působivé drama o životě feťačky a její matky. Ve filmu exceluje Mila Kunis

Zdroj: Vertical Entertainment

Rodrigo García, režisér filmu Čtyři dobré dny (2020) a také velmi dobrého Alberta Nobbse (2011), rovněž s Glenn Close, vypráví příběh ženy, která propadla vysilující závislosti. Silné drama inspirované skutečnými událostmi je od pátku dostupné na HBO Max a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít. Už jen kvůli tomu, že sbírá nadprůměrná hodnocení a česká kina ho před čtyřmi lety neuvedla.

„Jediná věc, na které mi záleží, jsou drogy, protože to je jediná chvíle, kdy zapomenu, že jsem si zničila život. Ztrácím se v té myšlence každý den,“ říká něco málo přes třicet let stará Molly (Mila Kunis v jedné z nejnáročnějších rolí své kariéry), která si už dobrých deset let šlehá vše, co jí přijde pod ruku (od heroinu přes metadon a kokain až po Vicodin a Adderall).

Čtěte také: Drsný thriller s Rytmusem zboural Netflix! Stačily mu na to dva dny

Když se objeví na prahu domu své mámy, je na pokraji vyčerpání. Poté, co přijde o zuby, si zakryje obličej rukou. Ze studu. Přiznává, že už týden žije na ulici. Možná i déle. „Neměla ses sem vracet, dokud nebudeš čistá,“ utrousí při této nečekané návštěvě její matka, která byla po poslední takové návštěvě nucena vyměnit zámky na dveřích a nainstalovat alarm. Molly slibuje, že tentokrát to bude jiné, ale Deb (Glenn Close) si touto situací prošla už několikrát. Důrazně dceři sdělí, že ji dovnitř nepustí.

Molly stráví noc venku a hned ráno se mateřské srdce opět slituje. Matka odvádí dceru do centra pro léčbu závislostí. Tolik by chtěla věřit, že tenhle proces možná skutečně něco změní. A přestože Molly už dávno přestala počítat, Deb má velký přehled – tohle je patnáctá odvykačka.

Na základě článku z deníku The Washington Post, který napsal Eli Saslow (zde jako spoluscenárista filmu) a který popisuje nelehké pouto mezi detroitskou rodačkou a její matkou, se García zaměřuje na naději a odpuštění. Deb skutečně změkne, když pozoruje bolest, kterou prožívá Molly. Ví, že její dcera prochází peklem. Zároveň si uvědomuje, že dívka je jako tikající bomba. Dříve nebo později vybuchne. Také ale má černé svědomí – když byla Molly mladší, Deb na dobré dva roky zmizela z jejího života a nechala ji v otcově péči.

Opioidová krize devastuje Spojené státy, což je skutečnost, na kterou filmaři upozorňují stále častěji a hlasitěji. Režisér García se snaží Molly ospravedlnit a vysvětluje, jak se ocitla ve spárech závislosti. Začalo to zcela klasicky. Lékař jí předepsal oxykodon, když si v sedmnácti letech podvrtla koleno, a pak už ani jednou nesnížil dávku a na její žádost vydával další recepty.

Čtyři dobré dny jsou na HBO Max od 10. května.

Zdroj: Vertical Entertainment