Co mám používat na akné, když nic nezabírá?

Ahoj, mám takovou otázku, co mám používat na akné, když nic nezabírá? Použila jsem už spoustu pleťových přípravků a krémů, ale nic nepomáhá :( Dokonce jsem se kvůli tomu každý den malovala, ale to taky není fajn, protože make-up celý den nevydrží. Nemáš radu? Dík moc. Anonymka 13

Odpověď

Milá anonymko,

nejsi první ani poslední, kdo se ve tvém věku trápí s akné. Asi se budeš divit, ale jsou muži i ženy, které třeba zlobí celý život. Ale neměj strach, každý problém má své řešení. Pokud ti nepomohly přípravky (pleťové vody a krémy) dostupné v drogerii, můžeš ještě vyzkoušet lékárnu. Tam mívají občas službu dermatologičtí poradci, a ty ti určitě poradí.

Jestli jsi ale vyzkoušela i je, bylo by dobré, kdyby sis ve svém okolí vyhledala kožní lékařku (maminka ti určitě s výběrem poradí). Dobrý dermatolog pozná „vážnost“ akné a může ti nechat namíchat pleťovou vodu i krémy speciální jen na tvoji pleť. Také ti poradí, jestli druh tvého akné je vhodné překrývat make-upem.

Buď trpělivá, kdyby zlepšení přišlo až za nějaký čas. Každá pleť je individuální a někdy musí lékaři zkoušet tak dlouho, než přijdou na to pravé. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Smrdí mi z pusy a mám akné, co mám dělat?

Smrdí mi z pusy a mám akné, co mám dělat?

Chci lesk na rty, ale bojím se, že mi máma vynadá...

Chci lesk na rty, ale bojím se, že mi máma vynadá...

Sdílej
 
 

Jak se stát kriminalistou?

Ahoj Mourrisone, když jsem se koukala, jaké obory středních škol máme v našem městě, tak mě neskutečně zaujala bezpečnostně právní činnost. Na tomto oboru se mi líbí ta akčnost, že se tam vyučuje hodně TV a ještě k tomu sebeobrana a takové věci (taky tam člověk během 4 let absolvuje vodácký kurz, parašutistický, lyžařský, cyklistický, střelecký). Dále to zkoumání, otisky prstů, jak dopadnout pachatele a tak dál. Mají tam předměty jako: kriminalistika, kriminologie, aplikovaná psychologie, sebeobrana, bezpečnostní činnost, speciální TV, právo a ještě další. Taky to školu máme od domu 2 minuty. Akorát problém je ten, že tam je školné 20 000 ročně neboli 10 000 za 1 pololetí. Naše rodina je na tom finančně hodně dobře, takže bychom to zvládali, ale často rádi jezdíme na výlety (třeba letos na tři týdny přes Itálii, Chorvatsko a Španělsko ale i o každých týdenních prázdninách atd.) A toto bychom museli omezit. Navíc se bojím, že by mě tam rodiče nechtěli pustit ze dvou důvodů, a to že už jsem vystřídala plno kroužků, takže by mohli mít pocit, že mi to nevydrží dlouho. A za druhé že jsem na prvním stupni byla neuvěřitelně tichá a kolikrát jsem brečela, když jsem měla něco říct, to už je sice pryč, ale mohli by mít pocit, že to není dobrý obor pro tak "zamlklou holku". Prosím poraď, ještě jsem to nikomu neřekla, že tam chci. Ale chystám se, tak bych byla ráda za nějaké rady, třeba jestli s tím počkat, anebo to říct už teď a když si za tím budu stát i po celou devítku tak uvidí, že tam vážně chci? Anebo třeba co dělat, aby jim nepřišlo, že to není ten "pravý" obor? Díky mooooooc, opravdu teď radu potřebuji. Anonymka

Stala hrozně trapná věc a všechny jsem zklamala...

Dobrý den, včera se mi stala hrozně trapná věc a mám pocit, že jsem se nejen ztrapnila, ale zklamala nejen ostatní, ale hlavně sebe samu. Včera jsem měla koncert (hraju na klavír už šestým rokem a každý rok mám koncert, kde hraji před lidmi) a já to zkazila, ale naprosto. Byla jsem tak nervózní, že jsem hned ze začátku vynechala jeden tón a pak už se mi rozklepaly ruce a začala jsem vidět rozmazaně. No, asi si dokážete představit tu katastrofu (ale moji učitelka mě alespoň pochválila, že jsem to dohrála do konce a zahrála jsem i druhou skladbu, ale spíše to byla jen taková slabá útěcha). Každopádně jsem dohrála a sedla si na své místo. No, co Vám budu povídat, brečela jsem a navíc jsem musela tam být až do konce koncertu. Nechci se vymlouvat, ale už ráno mi bylo špatně a dneska jsem ani nešla do školy, protože mám teplotu a jsem nemocná a mám pocit, že kdybych byla zdravá, tak by se mi to povedlo (ale jak se říká, pozdě honit bycha). A pak tu jsou ještě věci, se kterými jsem se nikomu nesvěřila (protože ani nemám komu, byli tam moji rodiče a ty jsem hrozně zklamala a nemám žádné kamarády, se kterými bych si mohla povídat, natožpak se jim svěřit). Hrála tam i moje spolužačka, která pochází (na rozdíl ode mě) z hudební rodiny a je hrozně nadaná. Jí se to samo sebou povedlo a já jí to docela dost závidím, navíc si myslím, že to dneska rozkecá svým kamarádkám a já pak přijdu, a ony se mi budou smát, nebo budou mít hloupé narážky. A pak ještě jedna věc. Je mi 13 a mám docela těžké období. Nemám kamarády, jsem hodně malá (kvůli nějaké genetické vadě mám opožděný růst a tak trochu vývoj - 'moje dny' jsou pořád v nedohlednu a ještě pár let to tak nejspíš zůstane), mám křivé zuby, jsem šprt (no a to je moje prokletí i dar zároveň) a jedinou mojí zálibou je čtení. Spolužáci si mě moc nevšímají, jenom když potřebují pomoc s úkoly a učením, tak na to jsem jim dobrá. Mohl byste mi prosím poradit, jak se vyrovnat s tím fiaskem, které se stalo před plným sálem lidí, jak si najít kamarády a jak se celkově vyrovnává sama se sebou? Pokud ano, budu vám hrozně vděčná. Hana B.

Co to je absolutorium?

Ahoj Mourrisone, co je absolutorium? Jak dlouho se na něj studuje a dá se z něj na VŠ? Myslela jsem, že je pouze výuční list a maturita, nevěděla jsem, že i toto existuje. Povíš mi, prosím, o tomto více? Děkuji předem, anonymka. :-)

Jak si mám vybrat školu podle toho, co mě baví?

Zdravím, na střední chci jít na gympl, ale ještě se rozhoduji co další 2 školy. Mám pár typů, co by mě bavilo a jeden z nich je umění (další např.: veterina, ekologie, ochrana osob a majetku, pedagogické lyceum atd.). Myslím, že by mě to bavilo, ráda čtu, věnuji se hudbě, animuji, kreslím a tak dále, no jenže problém je tu ten, že já jsem ani jediný rok nechodila na ZUŠ. No, chodila jsem dva roky na výtvarný kroužek, asi ve 3. -5. třídě a dva roky na klavír, ale jít s tímto k talentovým zkouškám by bylo zbytečné. Ani nemám moc velký talent. Konkrétně mě zaujaly obory animace a multimediální design. Myslíš, že kdybych se pro toto opravdu rozhodla, měla bych šanci se dostat z gymplu na VŠ s tímto zaměřením? Protože mezitím, co bych byla tam, by se zase posunuli hodně napřed. (Závěrem chci říct, že nemám nic proti gymplu a chtěla bych se na něj dostat.)

Jak mu říct, že ho miluju?

Ahoj Mourrisne, potřebuji opět radu, jak mu oznámit, že ho miluju? Díky A

Mám pocit, že jsem k ničemu a nikomu na mě nezáleží

Ahoj Mourrisone, je mi 13 let, předem bych se chtěl omluvit za pravopisné chyby, nikdy mi nešla čeština. Chtěl bych se zeptat, jak se vypořádat s pocitem, že jsem k ničemu a že pro všechny by bylo lepší, abych umřel, moji kamarádi se mi snaží pomoct, ale nezbavil jsem se toho, prosím, odepiš, možná jsi moje poslední možnost. Předem děkuji za odpověď. Anonymní Strakapoud :-)

Kdy se mám začít učit na přijímací zkoušky?

Milý Mourrisone, vím, že na tuhle otázku nejspíše není jednoznačná odpověď, každopádně: v příštím školním roce budu psát přijímací zkoušky a já nevím, jak moc se učit. Někteří říkají, že se učili týden před - což je podle mého názoru opravdu málo, a jiní říkají, že se např. učili už od osmičky. Budu se učit kdykoliv, nechci to podcenit, protože vím, že na to mám a učit se mi nevadí. Nevím ale, kdy začít, a jak často se učit, abych to nepodcenila, anebo se neučila až moc, to by mi asi taky moc nepomohlo. Prosím poraď, alespoň přibližně. Díky moc.

Budu mít dva měsíce prázdnin, když dokončím střední školu?

Ahoj Mourrisone, nedávno jsem ti psal dotaz, do kdy jsem student po střední škole a ty jsi mi odpověděl, že do 26 let můžu studovat. Ale moje otázka směřovala na to, jestli když dokončím střední školu maturitou nebo výučním listem v květnu nebo v červnu, tak jestli mám nárok i na 2 měsíce letních prázdnin?

Mám se vrátit ke staré lásce?

Ahoj Mourrisone, potřebovala bych od tebe radu. Před nějakou dobou jsem chodila s jedním klukem, po necelém roce jsme se rozešli, ale teď mi zase napsal, že by se mnou chtěl být a já vůbec nevím, co mám dělat, když už to konečně začalo nějak vypadat s klukem, kterého dlouhodobě miluji. Díky A.

Je gymnázium opravdu tak těžké?

Ahoj, se spolužačkama se už bavíme, kam půjdeme po základce a plno z nich říká, že jdou na učňák. Já jsem z rodiny, kde by mě jít na učňák ani nenapadlo a tím nechci urazit žádné řemeslo, je super, když si člověk vybere dobře a je v něm dobrý, navíc řemeslníky svět potřebuje. Ale prostě chci maturitu a vysokou školu, navíc kdybych v životě chtěla, můžu si klidně dodělat jakoukoliv VŠ na jakékoli jiné zaměření, které mě napadne (samozřejmě to není jen tak, ale jde to). Jen chci prostě na gymnázium, mám k tomu nespočet důvodů, ale už jsem nejednou slyšela věci jako třeba: nechoď na gympl, je to strašně těžký anebo: někteří jsou rádi, že vůbec projdou a jedna spolužačka říkala (která chce jít taky na učeb. obor), že gympl dokončí jen polovina žáků, což si myslím, že je blbost. Nechci být hnusná, ale chvílema mi až přijde, že mi to ani nepřejí. Ptám se tedy, je gympl opravdu tak těžký? Nebo je to o tom si jen zvyknout na nový režim a více učení? Jsem pro něj pevně rozhodnutá, na přijímačky se budu učit fakt hodně a více učení mi nevadí, protože se učím ráda, díky anonymka.