Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Kulatý stůl smíření v Kutné Hoře. Romové a Ukrajinci hledali porozumění po nedávném napadení Roma a následné demonstraci

12. května 2024
Čtení na 3 minuty
Kulatý stůl smíření v Kutné Hoře, 9. 5. 2024 (FOTO: Lukáš Cirok)
Kulatý stůl smíření v Kutné Hoře, 9. 5. 2024 (FOTO: Lukáš Cirok)
Dialog a snaha o vzájemné pochopení jsou klíčem k poklidnému soužití, na tom se shodli účastníci kulatého stolu smíření, který se uskutečnil ve čtvrtek v reakci na nedávný konflikt v Kutné Hoře, během kterého byl napaden jeden z místních Romů ukrajinským občanem. Následně se pak konala demonstrace části místní romské komunity. Setkání se zúčastnila vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková, starosta Kutné Hory Lukáš Seifert, zástupci policie a místních romské i ukrajinské komunity.

Cílem setkání u jednoho stolu bylo pobavit se se o událostech posledních dní z pohledů všech stran, najít pochopení pro pocity nejistoty a obav a také nalézt cestu k sobě navzájem.  

Starosta Lukáš Seifert uvedl, že se v Kutné Hoře spíše jedná o ojedinělý incident. “Zcela popravdě nevidím v soužití všech v Kutné Hoře problém. Je důležité posílit dialog, jak jsme byli dnes svědky, a mít ochotu se dohodnout, aby se něco takového už neopakovalo,” uvedl starosta Kutné Hory pro první romskou internetovou televizi ROMEA TV.

Podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové se obě strany shodly na tom, že nenávistné projevy nemají co dělat v běžném životě, ani v komunikaci na sociálních sítích. Naprosto nepřípustné je podle ní i jakékoliv vyhrožování. Důležité je taky nepřenášet své předsudky na děti, které lidi a své kamarády vesměs podle barvy kůže ani původu nesoudí.

REPORTÁŽ

Fuková měla z výsledku setkání velmi dobrý pocit. “Emoce hrají roli jak na straně Romů, tak Ukrajinců. Obě dvě strany vyjádřily obavy o své děti. Musíme si společně uvědomit, že tady chceme společně žít a že žádné nenávistné projevy, jak na straně Romů nebo na straně Ukrajinců, tady nechceme a že se budeme všichni snažit o dialog,” uvedla Lucie Fuková.

Vládní zmocněnkyně zároveň navrhla, aby ve městě vznikla po vzoru dalších měst Romská městská rada, která bude umět předat starostovi i dalším aktérům informace o potřebách Romů. “Aby mohli sami Romové říct, co je pro ně v danou chvíli klíčové, a mohli se i podílet na realizaci,” dodala pro zpravodajský server Romea.cz Lucie Fuková.

Jan Červeňák, jeden z iniciátorů nedávné demonstrace, vyjádřil překvapení nad velkou účastí ukrajinské komunity, ale zdůraznil, že obavy z napadení jsou oboustranné a logické, ať už se týkají Romů nebo Ukrajinců.

“Napadení mezi sebou, ať už děti nebo dospělí, je samozřejmě znepokojující, ale je důležité si uvědomit, že tyto obavy jsou oboustranné,” řekl pro ROMEA TV Červeňák. “Jsem rád, že jsme měli možnost setkat se a vysvětlit si některé věci, a věřím, že to povede k uklidnění situace a zabrání další eskalaci,” dodal.

Podplukovník Dalibor Horský představil účastníkům setkání dva styčné důstojníky, kteří jsou jim kdykoliv k dispozici a zároveň zdůraznil, že policie měří všem stejným metrem. Horský zároveň upozornil, že policie sleduje veškeré nenávistné projevy na sociálních sítích.

Starosta Lukáš Seifert i zástupci policie ubezpečili účastníky setkání, že vyšetřování napadení Roma proběhne velmi pečlivě a nic nebude zameteno pod koberec.

“Jsem rád, že pan starosta a policie přistupují k vyšetřování bez rozdílů a že se případ bude dále řešit dle zákonů,” uvedl Jan Červeňák, který zároveň vyjádřil lítost nad nepřítomností útočníka na jednání, který by se měl podle něj omluvit poškozenému a jeho rodině.

Červeňák se omluvil za některé účastníky demonstrace, kteří se nevhodně vyjadřovali o agresi a válce na Ukrajině. “Nesouhlasím s jakýmikoli projevy agrese, ať už ze strany Ruska nebo jiných, a distancuji se od nich,” prohlásil. Na jednání se zároveň omluvil, že demonstrace přišla před dům, jehož obyvatelé neměli s napadáním Roma nic společného.

Závěrem zdůraznil, že nebezpečí není tak velké, jak bylo prezentováno, a věří, že jednání proběhlo dobře a že spolupráce mezi komunitami povede k mírovému řešení jakýchkoli budoucích incidentů. “Jsme všichni lidé a není potřeba, aby jeden útočil na druhého. Přál bych si, aby všichni lidé na celém světě byli mírumilovní a našli cestu k úctě a slušnosti,” uvedl na závěr pro ROMEA TV Jan Červeňák.

Vládní zmocněnkyně Lucie Fuková poděkovala všem účastníkům setkání a vyjádřila přání, aby se (nejen) v Kutné Hoře cítili všichni obyvatelé bezpečně a vyslyšeni. “Aby jednotlivé incidenty nebo šíření nepodložených informací nepřekrylo dlouholetou práci a jinak poklidné soužití nás všech,” uvedla pro Romea.cz Lucie Fuková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon