Dna už dávno není nemoc králů a navíc nepostihuje jenom starší osoby, ale výjimkou nebývají ani mladší ročníky, a to zejména v případě, že se příliš nedbáte na svou životosprávu.

Co je to dna

 Příčinou tohoto revmatického onemocnění je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Ta se zde nachází zcela běžně, a dokonce plní i antioxidační funkci. V pomyslného nepřítele se změní ve chvíli, kdy je jí moc. V takovém případě se totiž začne ukládat ve šlachách nebo kloubech v podobě malých krystalků.

 Tyto nežádoucí příměsi vyvolávají ve tkáni zánět, který se projevuje zčervenáním, nejčastěji v okolí palce u nohy, což je nejtypičtější příklad dny. Obecně se udává, že častěji postihuje muže, ale samozřejmě vždy záleží na okolnostech, kterými jí jdete naproti.

Dna vám hrozí, když…

Žijete nezdravě. Sem patří špatné stravovací návyky, i když lepší je říci nevyvážený jídelníček, ve kterém převažuje maso a alkohol. Váš pitný režim je hotová katastrofa. Pijete málo, samozřejmě vody nebo bylinkových čajů apod. Kyselina močová pak totiž nemá šanci proplout organismem bez následků.

Nehýbete se, čímž si zahráváte s obezitou a s ní spojenými onemocněními včetně dny. Bohužel se toto onemocnění může objevit i jako následek onkologického onemocnění, vyvolávají je některé léky a jde ruku v ruce se špatnou funkcí ledvin.

Čemu se vyhnout při dně

Prvotní příčinou dny je strava bohatá na puriny, což jsou dusíkaté sloučeniny, bez kterých by nefungovaly živé organismy. Jsou tedy nepostradatelné. Najdete je především v červeném mase, masových vývarech, drůbežím mase, luštěninách, vnitřnostech a mořských plodech.

Možná vás to překvapí, ale puriny se vyskytují i v kávě, čaji a kakau nebo čokoládě. Při dně rovněž není vhodné konzumovat alkohol, zejména pivo a nevhodné jsou i kvasnice, stejně jako sladkosti s fruktózou.

A jak s dnou účinně bojovat? Kromě léků můžete pomoci zlepšení dnových záchvatů i bylinkovými čaji. O jejich užívání byste ale měli vždy informovat lékaře, protože některé mohou měnit účinky předepsaných léků.

Sáhněte po bylinkách

Kopřiva

Tenhle plevel má právě teď na jaře největší sílu v boji s mnoha zdravotními neduhy, včetně dny. Odvar z kopřivy působí jako diuretikum, laicky řečeno, pomáhá vyplavovat kyselinu močovou z těla a tlumí zánět. Uvařte si z ní čaj, který je vhodné popíjet při záchvatu 3× denně.

 Čaj připravíte snadno: hrst omytých kopřiv stačí zalít čtvrt litrem vroucí vody. Nechte louhovat asi čtvrt hodiny, následně přeceďte přes síto a můžete pít. 

Zázvor

Nejčastěji se setkáváme se zázvorem jako domácím lékem na nachlazení. Výzkumy ale naznačují, že zázvor má i protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit akutní fázi dnového záchvatu.

A jak na čaj? Malý kousek čerstvého oddenku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou a nechte asi 7-10 minut louhovat. Po té přeceďte přes sítko. Můžete přidat plátek citronu a lžičku medu.

Březové listí

Jaro je ideální čas k využití listů břízy, které pomáhají při bolestech kloubů a svalů, revmatismu, zánětech močových cest a dně. Mladé listy si můžete nasušit a používat během celého roku. Nálev připravíte zcela jednoduchým způsobem:

Polévkovou lžíci březových listů dejte do hrnku a přelijte čtvrt litrem horké vody. Nechte cca 10 minut louhovat, pak přeceďte přes síto a můžete popíjet. Používá se alespoň dvakrát denně po dobu dvou týdnů. Pak je třeba udělat přestávku.

Zdroje: www.verywellhealth.com, aktin.cz