Nepálec a Brit svými dalšími výstupy na Mount Everest překonali rekordy

foto Ilustrační foto - Nepálský Šerpa Kami Rita.

Káthmándú - Nepálský Šerpa Kami Rita dnes zdolal podevětadvacáté Mount Everest, a překonal tak opět světový rekord, svůj vlastní. Rekord překonal i Brit Kenton Cool, který má na kontě nejvíce výstupů mezi zahraničními horolezci a který dnes stanul na nejvyšší hoře světa poosmnácté. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Čtyřiapadesátiletý Kami Rita dosáhl vrcholu Mount Everestu, který je ve výšce 8849 metrů nad mořem, dnes ráno místního času spolu s několika dalšími horolezci, uvedla agentura AP. Padesátiletý Cool dorazil na vrchol asi hodinu poté v rámci jiné expedice.

Oba vystupovali na vrchol jihovýchodní cestou, uvedl Reuters. Stejnou trasou se na Everest v roce 1953 dostali i jeho první pokořitelé Novozélanďan Edmund Hillary a jeho kolega Šerpa Tenzing Norkej.

Kami Rita pokořil nejvyšší horu světa poprvé v roce 1994 a od té doby na Everest šplhá téměř každý rok. Loni na ni vystoupil dokonce dvakrát v rozmezí sedmi dnů. Mezi známé horské vůdce patřil i jeho otec, který byl mezi prvními průvodci cizinců na vrchol Everestu. Kromě nejvyšší hory světa Kami Rita zdolal i další známé osmitisícovky, například K2, Čo Oju, Manaslu nebo Lhoce.

Horolezecká sezona v Nepálu začala nedávno a místní úřady už vydaly stovky povolení k výstupu na nejvyšší horu světa. Loni ji pokořilo více než 600 horolezců, uvedla dnes agentura AFP. Podle ní ale také loni při výstupu na Mount Everest 18 lidí zemřelo, což bylo podle AFP dosud nejvíce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď