Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Stovky bobrů

Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let

Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Film Fest Gent

Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky bobrů.

Stovky bobrůRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 12.05.2024 10:30. Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky bobrů. Hodnocení: 4

Stovky bobrů

Hundreds of Beavers
Komedie / Akční / Dobrodružný
USA, 2022 , 108 min.

Režie: Mike Cheslik
Scénář: Mike Cheslik, Ryland Brickson Cole Tews
Kamera: Quinn Hester
Hudba: Chris Ryan
Herci: Ryland Brickson Cole Tews, Olivia Graves, Wes Tank, Doug Mancheski, Luis Rico, Daniel Long, Erick West, Jay Brown, Max Hey, Jerry Kurek, Louis R. Schultz, Mike Wesolowski, Chris Hoelter, Jon Truei, Maurice Gross

Česká premiéra: 09.05.2024

Distributor: Aerofilms

Stovky bobrů hodnocení na Kinobox.cz: 71.56 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Stovky bobrů / Hundreds of Beavers
© Film-Forward
Co si budeme povídat, současný filmový průmysl upadl do určité uniformity, a i když se dobrých až výborných filmů točí pořád dost a dost, najít něco originálního je poměrně těžké. A když už se něco takového objeví, zůstává to "za branami" různých festivalů a běžný divák prakticky nemá šanci to vidět. I proto je záslužné, že se český distributor po dvou letech rozhodl, že do kin uvede svéráznou komedii Stovky bobrů, která se těší vysloveně nadšeným ohlasům a už se třeba objevila i v našem výběru toho nejlepšího za loňský rok.

Její děj je veskrze velmi jednoduchý - palírník jablkovice Jean Kayak přijde úplně o vše a doslova s holou zadnicí se ocitá v divočině, kde se musí velmi rychle naučit přežít, adaptovat na drsné podmínky a bojovat nejen s přírodními živly, ale také s roztodivnou zvířenou, které dominují stovky a stovky bobrů. Pokud se vše naučí, je možné, že se dočká sladké odměny v podobě ženy svého života.

Fotografie z filmu Stovky bobrů / Hundreds of Beavers
© Music Box Theatre
Ať už patříte k divákům zkušeným a protřelým, které už nic moc nepřekvapí, nebo k těm svátečním, kteří film chápou pouze z hlediska "uživatele" a vesměs kinematografii rozdělují na dobrou a špatnou a různým nářkům recenzentů a kritiků moc nerozumí, Stovky bobrů se zařadí k tomu nejoriginálnějšímu, co jste kdy viděli a je natolik unikátní, že hledat něco jemu podobného je prakticky nemožné.

Režisér a spoluscenárista Mike Cheslik snímek pojal jako černobílou němou grotesku, kterou zkombinoval s konceptem videohry. Takto napsané to zní naprosto šíleně a děsivě, výsledek je ale v pozitivním slova smyslu bizarní a víceméně dokazuje, že když je tvůrce dostatečně invenční, chytrý a šikovný, nepotřebuje příliš velký rozpočet k tomu, aby dokázal vytvořit naprosto jedinečný počin, který nemá obdoby.

Fotografie z filmu Stovky bobrů / Hundreds of Beavers
© Amazon
Od úvodních momentů je znát, že Mike Cheslik (a jeho spoluscenárista Ryland Brickson Cole Tews, který výtečně ztvárnil hlavní roli) zná velmi dobře pravidla starých grotesek a s jejich schématem pracuje naprosto fantasticky, neboť děj postavil na několika málo vtipných situacích, které po celou stopáž jen rozšiřuje a dává jim jiné pointy. A právě v tom tkví jeho největší kouzlo, protože to beze zbytku funguje, především je to ale extrémně vtipné.

Nápadů je tu skutečně tolik, že by za jiných okolností vystačily minimálně na tři další filmy. Tím pádem nikdo nemá jistotu, s čím tvůrci přijdou v následujících minutách, protože možné je úplně všechno. Hodně sympatická je i videoherní stylizace, v níž hlavní hrdina přiznaně plní jednotlivé úkoly, k jejichž vykonání si za získané peníze z prodeje ulovených bobrů nakupuje různé zbraně a pomůcky. To vše ho pak vede k vysněnému cíli.

Fotografie z filmu Stovky bobrů / Hundreds of Beavers
© WUWM
Na úplně jinou úroveň pak výsledek posouvá fantastická černobílá kamera, která má specifickou estetiku a v kombinaci se záměrně lacinými triky a herci v primitivních kostýmech bobrů dodává jedinečný a vskutku unikátní a prakticky neopakovatelný zážitek, který by měl alespoň jednou absolvovat každý.

Zmíněný Ryland Brickson Cole Tews je v hlavní roli zcela přesvědčivý, což je o to pozoruhodnější, že se musel přizpůsobit zcela jiným hereckým nárokům, které němá groteska má a byl nucen značně přehrávat, s čímž se ale popral na výbornou a požadovanou expresivnost dokázal ukočírovat bez větších problémů a většina jeho grimas je třeskutě vtipná.

Fotografie z filmu Stovky bobrů / Hundreds of Beavers
© Eye For Film
Je jen škoda, že stopáž atakuje dvě hodiny, což je na podobný počin poměrně dost. Od scény v soudní síni se totiž snímek lehce zlomí a najednou je víc šílený a bizarní než nápaditý, a i přes neočekávatelné věci, které se dějí, se malinko táhne. To se snaží kompenzovat zcela z řetězu utržený a neskutečný závěr, k němuž ale mohlo a asi i mělo dojít o chloupek dřív. Nic z toho ale neznamená, že by nějak upadl humor, který se po celou dobu drží na překvapivě vysoké úrovni.

Stovky bobrů tak je v současném filmovém světě příjemným zjevením a zpestřením, které se zcela vymyká všemu, na co je moderní divák zvyklý a dělá to více než dobře. Vzhledem k celkové stylizaci a použitým postupům je nicméně jasné, že divácké žebříčky podobná záležitost bourat nebude, i proto by zájemci neměli příliš váhat a do kinosálů vyrazit co nejdřív, protože je pravděpodobné, že za pár týdnů snímek z nabídky nenávratně zmizí.

Český teaser filmu Stovky bobrů / Hundreds of Beavers

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 21. týden
Kinopremiéry: Furiosa bojuje s havětí a dodržuje noční klid Jasným hitem skromných čtyř premiér je v tomto týdnu zařazení akčního sci-fi Furiosa: Sága Šíleného Maxe, které patří k nejočekávanějším filmům roku. A cestu k úspěchu má umetenou, protože relevantní konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 20. týden
Top 20 ČR: Garfield přichází Nový animák Garfield ve filmu vzal česká kina útokem a semlel veškerou konkurenci, ať už domácí, nebo zahraniční a dokázal, jak populární je v našich končinách. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 20. víkend
Box office: Imaginární přátelé jsou první Rodinná fantasy Imaginární přátelé otevřela na prvním místě, i když to zdaleka nebyl nijak závratný debut. Na vrchol žebříčku Box office to nicméně stačilo. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Cizinci: Kapitola 1 4/10
Recenze: Horor Cizinci: Kapitola 1 nenabízí nic nového, přesto láká na pokračování Americký horor Cizinci: Kapitola 1 je prvním dílem plánované trilogie, jíž posloužil jako předloha snímek Oni z roku 2008 o partnerské dvojici, kterou terorizuje trojice maskovaných zabijáků. čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 17. 5. 2024 - 23. 5. 2024
TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen Tento týden v televizní nabídce sice jednoznačný tahák chybí, prostor ovšem dostaly filmy, které nejsou tak úplně nápadné a slavné a leckdy navíc skrývají silné poselství. Příkladem budiž třeba originální drama Boj o oheň.... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Opice berou prvenství (14.05.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic (08.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu