Tanec Praha uvede hvězdy z Brazílie i Afriky. Chystá také program pro děti

ČTK ČTK
12. 5. 2024 12:19
Odlišnost a bourání tabu jsou tématy letošního 36. ročníku festivalu Tanec Praha, který představí známá jména ze světa i pestřejší program pro rodiny s dětmi. Přehlídka se uskuteční na několika scénách v metropoli mezi 2. a 27. červnem. Festivalové projekty a vystoupení zavítají také do 22 měst a obcí.
Lia Rodrigues na Nové scéně uvede Encantado, inscenaci plnou energie a barev.
Lia Rodrigues na Nové scéně uvede Encantado, inscenaci plnou energie a barev. | Foto: Sammi Landweer

Program zahájí Lia Rodrigues z Brazílie, která v Česku vystoupí poprvé. Premiéru bude mít na festivalu rodinné představení Vivat Messi s mistrem světa ve freestyle fotbalu Danielem Pražákem a tanečníkem Taro Troupem. Nejmenším dětem je určené představení Rock Me Baby ve stylu punk-rockového koncertu norského souboru.

"Už jsme se nadechli po covidových letech. Loni byl program bohatý, ale letos mám pocit, že se to podařilo poskládat k neuvěřitelné pestrosti. Je tam víc kontinentů, témat, jsou tam kontroverzní témata. Myslím, že překonávání předsudků, které se snažíme současným tancem lidem nabízet, je v letošním programu ve velkém," říká ředitelka a zakladatelka festivalu Yvona Kreuzmannová.

Ředitelka a zakladatelka festivalu Yvona Kreuzmannová.
Ředitelka a zakladatelka festivalu Yvona Kreuzmannová. | Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia.cz

O vystoupení hvězdy úvodního večera Lii Rodrigues, brazilské tanečnice, choreografky a umělecké šéfky tanečního souboru, který roku 1990 založila v Rio de Janeiru, usiloval dramaturgický tým skoro pět let. "Konečně se nám to podařilo termínově sladit. Její Encantado je plné energie a barev. Na Nové scéně určitě vynikne blízkostí a fyzičností a autentičností projevu, který je u brazilských tanečníků úplně jiný," slibuje Kreuzmannová.

Tanec Praha představí umění z různých kontinentů. V komponovaném večeru nazvaném Příběhy Afriky, který se v divadle Ponec koná 15. června, zatančí sólová vystoupení mosambická rodačka Mai-Júli Machado Nhapulo nebo Amala Dianor, Senegalec žijící ve Francii.

Eurasijský kontinent zastoupí portugalští tanečníci ve vystoupeních Carcass, které se uskuteční 18. června v prostoru Archa+, a Fantasie minor. Tu inspirovalo streetartové taneční umění a konat se bude 18. června pod širým nebem na náměstí Republiky v Praze.

Akram Khan představí dětskou adaptaci svého vystoupení nazvanou Chotto Desh.
Akram Khan představí dětskou adaptaci svého vystoupení nazvanou Chotto Desh. | Foto: Tanec Praha

Třetím rokem se festival zaměří na současnou ukrajinskou scénu v programovém oddílu Unity in Motion. Ten uvidí 21. června opět návštěvníci Ponce.

Nejmenším dětem, podle organizátorů v podstatě od narození, je určeno norské představení Rock Me Baby. Jedná se o vystoupení čtyř extravagantních rockerů z queer komunity. Pořadatelé podle ředitelky Kreuzmannové udělali výzkum hlučnosti vystoupení, aby bylo bezpečné i pro nejmenší diváky.

Známý britský tanečník bangladéšského původu Akram Khan, který na pražském festivalu před deseti lety uvedl inscenaci Desh, letos představí dětskou adaptaci svého vystoupení s názvem Chotto Desh v prostoru Archa+. Téma odlišnosti otevře například Islanďanka Lovísa Ósk Gunnarsdóttir s inscenací When The Bleeding Stops o ženách po menopauze.

Festival letos hospodaří zhruba se 17 miliony korun, podobně jako vloni, srovnává Yvona Kreuzmannová. Peníze shání ze zahraničních zdrojů. Výrazně také přispívá ministerstvo kultury, které loni i letos poslalo zhruba sedm milionů korun. Díky tomu mohou pořadatelé organizovat představení i mimo Prahu. Konkrétně inscenace zavítají do Brna, Broumova, Českých Budějovic, Chocně, Jihlavy, Ostravy, Pardubic nebo Plzně. Do regionů vyrazí například Jazmína Piktorová a Sabina Bočková s vystoupením Mikrosvěty, které získalo ocenění České taneční platformy 2023.

Festival zakončí ve čtvrtek 27. června v divadle Ponec vystoupení výrazné choreografky italského původu působící v Belgii, Eriky Zueneli. V jejím díle nazvaném Landfall deset mladých tanečníků a tanečnic otevře dynamickým, rytmickým a živelným pohybem otázky týkající se našeho světa a budoucnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy