Leonardo Plus

Města ztrácejí původní význam obchodu a sdružování. Přesouváme se do online prostoru, říká architektka Pešková

Leonardo Plus

Města ztrácejí původní význam obchodu a sdružování. Přesouváme se do online prostoru, říká architektka Pešková
Lidé s mobilními telefony v ruce

Plus

Na Zemi žije ve městech kolem 50 procent obyvatel. V roce 2050, až populace přesáhne deset miliard, bude pravděpodobně město domovem pro tři čtvrtiny lidí. Jak budou města v budoucnu vypadat? „Lidé možná budou chtít bydlet na samotě u lesa. Bohužel ale nebude tolik samot u lesa pro takové množství lidí,“ míní v pořadu Leonardo Plus architektka Zuzana Pešková, proděkanka Fakulty stavební ČVUT v Praze.
Markéta Ševčíková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vzpomínáte si na sci-fi film Luca Bessona pátý element s Brusem Willisem a milou Jovovič v hlavních rolích. Děj se odehrává ve městě budoucnosti, které nemá centrum a v němž se lidé vůbec nepotkávají. Venku žijí v obřích věžích, v miniaturních bytech s vyklápěcím nábytkem. Doprava probíhá spíše vertikálně nebo horizontálně a společenský styk se odehrává pouze na dovolený, v rezervacích nebo na rekreačních planetách. Pokud se někomu tato vize budoucnosti, je vila v roce 997 jako přitažená za vlasy a bláznivá. Asi by byl překvapen, jak jsme se jí o čtvrtstoletí později silně přiblížili. Stanou se v budoucnu naše původní města zakonzervovanými skanzeny, do kterých se bude jezdit za vstupné, zaniknou vesnice a stanou se pouze místy pro rekreaci v přírodě. Budou nová města vznikat na podobném konceptu jako ta stávající? Odpovědi dnes budeme hledat s architektkou, prof. Zuzanou Peškovou, pro děkankou fakulty stavební ČVUT v Praze. Přínosný poslech vám přeje Markéta Ševčíková.

  • Leonardo.

  • Tak.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají