Ačokča u nás roste na oblibě. Jde totiž o zeleninu jednoduchou na pěstování, která vám dopřeje mnoho plodů. Ty se pak dají využít v kuchyni na mnoho způsobů. V tomto článku jsme si pro vás připravili hned několik osvědčených tipů pro přípravu této zeleniny, které zvládnete i se zavřenýma očima…
Využití ačokči se skutečně různí. Než se ale pustíte do některých z receptů, nezapomeňte, že tyto malé plody se dají konzumovat i syrové. Jedná se o vejčité bobule s ostrým hrotem, které na pohled tak trochu připomínají papriku. Po dozrání v sobě tyto plody ukrývají dvě řady hranatých, černých jadérek, jinak jsou duté. Jadérka před konzumací vždy odstraňte – pokud vám ačokča zachutná, nemusíte je rovnou vyhazovat, ale použít na příští rok pro další výsev.
Recepty z ačokči
Více nám o využití této takzvané paprikookurky (ačkoli nejde o jedno ani druhé, ani o jejich křížence), napoví její chuť. Menší mladé plody nejlépe chutnají zasyrova, kdy evokují chuť hrášku, přičemž nezanedbatelnou výhodou konzumace syrových plodů je velké množství vitamínu C. V syrovém stavu je můžete použít třeba do salátů. Starší větší plody však mají chuť podobnou jak paprice, tak okurce, a lze je podobně jako papriky dusit i zapékat. Například mohou nahradit papriku v různých zeleninových směsích včetně leča.
Zavařování ačokči
Jste příznivci nakládané zeleniny? Pak zkuste podobně jako okurky naložit do sladkokyselého nálevu i mladé plody ačokči. Naložená ačokča sice nebude tak křupavá jako zasyrova, ale podrží si svou typickou chuť a navíc jde o skvělý způsob, jak ji uskladnit na později. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Můžete ji naložit s kořením dle libosti, samotnou nebo i s okurkami, paprikou či malou cibulkou a kolečky mrkve.
Jediné pevné pravidlo při nakládání ačokči zní, že byste měli vybrat pouze plody do délky 5 centimetrů. Semena takto malých plodů jsou ještě poživatelná. Nálev na ačokču dochuťte solí, cukrem, octem, a dále třeba bobkovým lisem, novým kořením, černým pepřem, koprem, křenem nebo stroužky česneku. Ačokča se totiž chuťově dobře snáší s různými druhy koření i jinými druhy zeleniny…
Při přípravě improvizujte – podle velikosti plodů zvolte jejich množství, prokládejte je cibulkami a kolečky mrkve, vše zalijte převařenou vodou, dochuťte a asi na deset minut sterilizujte.
Nebo můžete všechny ingredience kromě ačokči smíchat v hrnci a výslednou směs přivést k varu. Mezitím si připravte ačokču a cibuli. Zeleninu postupně naskládejte do čistých sklenic a zalijte horkým nálevem. Výhodou druhé varianty je lepší propojení chutí. I v tomto případě nezapomeňte výsledný produkt sterilizovat v hrnci naplněném vodou. Před konzumací se doporučuje nechat směs dva až tři měsíce uležet.
Plněná ačokča
Postup na plněné ačokči možná budete znát z receptů na plněné papriky. Prakticky jde o totéž. Podobně jako paprikové lusky se starší plody paprikookurek plní masovou nádivkou, jako náplň však můžete zvolit cokoli, na co máte chuť. Kromě mletého masa může jít o houby, různé druhy sýrů, brambory, rajčata a další ingredience.
Víte, že kromě plodů lze u paprikookurek konzumovat i listy? Můžete si z nich připravit například chutný špenát.
Lusky ačokči omyjte, podélně rozkrojte na poloviny a zbavte se semínek. Poté je naplňte vámi zvolenou směsí a pokládejte do olejem vymazané zapékací misky. Pečte na 180°C asi 25 minut nebo tak dlouho, než budou plněné lusky měkké. Podávejte s pečivem nebo s rajskou omáčkou (místo klasických plněných paprik). Pro tento způsob přípravy si vybírejte spíše ty velké plody, které už mají zralá semena. Bude se vám s nimi lépe pracovat a také se do nich vejde více směsi.
Lečo z ačokči
Do leča patří paprika. Tu ale můžeme snadno nahradit čerstvou, nebo i zavařenou či sušenou ačokčou, která výslednému pokrmu dodá neobvyklou chuť. Budete k tomu potřebovat ačokču, rajčata a cuketu (všechny tři suroviny přibližně v poměru 1:1), 1 velkou cibuli, vejce, olej, sůl, pepř a kmín.
Nakrájejte cibuli, rajčata a cuketu na menší proužky. Rozkrojte ačokču, odstraňte semínka a po vzoru ostatní zeleniny ji také nakrájejte.
V hrnci rozehřejte lžíci oleje a smíchejte se zeleninou. Osolte a duste do měkka. Během procesu můžete směs podlít vodou. Jakmile zelenina změkne, zahustěte ji dvěma rozkvedlanými vejci. Nakonec dochuťte kořením podle vlastních preferencí, a máte hotovo.
Polévka z ačokči
Na přípravu polévky z této neobvyklé zeleniny budete potřebovat:
- 10 a více kusů ačokči
- cibuli
- mrkev
- rajčata
- olej
- sůl
Na oleji si osmažíte nakrájenou cibuli, k té přidáte nadrobno nakrájenou zeleninu, a celou směs podlijete trochou vody. Tu pak osolíte a vaříte, dokud nezměkne mrkev. Směs můžete rozředit vodou, abyste získali větší množství. A to je celé, výsledkem bude velmi chutná a zdravá zeleninová polévka.