Česko slaví Den matek. Jak se v průběhu staletí měnil?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

12. května 2024 14:38

Každý rok, obvykle druhou neděli v květnu, se slaví jeden z nejvýznamnějších a nejemotivnějších dnů v kalendáři - Den Matek. Tento svátek slouží jako příležitost vyjádřit vděk a lásku všem matkám a mateřství jako takovému.

Historie Dne Matek sahá až do starověkého Řecka a Říma, kde se slavily festivaly bohyně mateřství. Nicméně, moderní podoba tohoto svátku má své kořeny ve Spojených státech. V roce 1908 Anna Jarvis po smrti své matky iniciovala kampaň za vytvoření národního dne, kdy by se slavila matky. O rok později byl v Pensylvánii slaven první Den Matek. Postupně se tradice rozšířila do dalších států a nakonec byl v roce 1914 Den Matek oficiálně uznán prezidentem Woodrowem Wilsonem.

Den Matek je symbolickým vyjádřením lásky, vděčnosti a uznání všeho, co matky pro své děti dělají. Je to den, kdy se matky cítí oslavovány a oceněny za svou obětavost, trpělivost a nekonečnou lásku. Je to také příležitost pro děti a rodiny zastavit se, poděkovat svým matkám za všechno, co pro ně udělaly, a ukázat jim, jak jsou pro ně důležité.

Oslava Dne Matek se liší podle kultur a tradic jednotlivých zemí, ale existují některé obecné zvyklosti, které jsou běžné v mnoha částech světa. Jednou z nejčastějších tradic je darování květin, zejména růží, jako symbolu lásky a úcty. Dalšími populárními dárky jsou ručně vyrobené předměty, dopisy plné vděčnosti a lásky, nebo zvláštní zážitky, jako jsou rodinné obědy či výlety.

V dnešní době se oslava Dne Matek rozšířila i do digitálního prostoru. Lidé často využívají sociální média k tomu, aby veřejně vyjádřili svou lásku a vděčnost svým matkám prostřednictvím fotografií, příspěvků a hashtagů. Také se stále častěji využívají online služby pro nákup dárků nebo objednávání květin, což umožňuje dětem vyjádřit svou lásku i vzdáleně.

Den Matek je jedním z nejdůležitějších svátků, který nás připomíná důležitost mateřství a sílu lásky. Je to den, který si zasloužíme věnovat svým matkám a ocenit všechno, co pro nás udělaly a dělají. Ať už oslavujeme tento svátek tradičně nebo moderně, je důležité si uvědomit, jak moc jsou naše matky pro nás důležité a jak moc si jejich přítomnosti vážíme.
 
 

Témata: den matek ženy