Adam Černý: Chobotnice z Itálie nezmizela

12. květen 2024

Před více než třiceti lety vyšetřovací soudci v Itálii svou akcí „Čisté ruce“ otřásli politickou scénou a důsledné postihy organizovaného zločinu a jeho vazeb do politiky byly vnímány jako účinný zásah proti chobotnici, kde nelegálně získané peníze sloužily k uplácení politiků, kteří na oplátku usnadňovali přístup k ziskům z veřejných služeb.

S odstupem času se ukazuje, že někdejší protikorupční tažení nedokázalo praktiky zažité po desetiletí vymýtit.

Čtěte také

Nejnovějším příkladem je aféra v regionu Ligurie. V jeho metropoli se již nějaký čas proslýchalo, že Janov má de facto dva šéfy, kdy jeden sedí na radnici a druhý, fakticky důležitější, řídí správu přístavu.

Na místě, kde se proplétá mnoho zájmů a kde je ve hře hodně peněz, až do loňského léta seděl Paolo Emilio Signorini, muž s diplomy z prestižních univerzit, který to v řadách strany někdejšího premiéra Berlusconiho přes místo v národní bance dotáhl až na ministerské funkce.

Korupce v Itálii

Právě proti Signorinimu mířil v těchto dnech zátah italské policie a také proti regionálnímu prezidentovi Giovannimu Totimu.

Čtěte také

Podle policie má být klíčovou figurou janovský podnikatel Aldo Spinelli, jehož firma nelegálně financovala blahobytný život správce přístavu, který by si jistě ze svého platu nemohl dovolit, například desítky noclehů v Hotelu de Paris v Monte Carlu nebo luxusní hodinky. Protislužbou za nelegální příjmy mělo být prodloužení koncese pro Spinelliho firmu na užívání terminálu v janovském přístavu.

Aféra nemá čistě místní rozměr, protože obvinění proti prezidentu regionu Ligurie Totimu stojí na důkazech, že Spinelli nelegálně financoval jeho volební kampaně.

Premiérce koaliční vlády Giorgii Meloniové přichází skandál v Ligurii v nejméně vhodnou dobu, čtyři týdny před volbami do Evropského parlamentu, v nichž průzkumy veřejného mínění až dosud slibovaly straně Meloniové Bratři Itálie jasný úspěch. Zatýkání v Janově a okolí se sice netýká politiků z její strany, takže by veřejné distanci od pochybných praktik nemělo nic bránit. Jenže koaliční roztržka by nejspíše poškodila všechny zúčastněné, proto premiérka dala přednost mlčení.

Adam Černý

Policejní zátah v Ligurii není ojedinělým jevem, podobná vyšetřování v dubnu proběhla v Bari, Turíně a Palermu a v korupční aféře zvané Qatargate, kde uvízli poslanci Evropského parlamentu, byla rovněž silná italská stopa. Proto ani nepřekvapuje, že v pravidelném žebříčku vnímání korupce sestavovaném Transparency International se v posledních letech země na Apeninském poloostrově mezi členy Evropské unie umísťuje spolehlivě na posledních místech.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio