Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu začnou odpoledne vznikat další bouřky, v noci přejdou i do trvalého deště

Častější srážky dorazí ve druhé polovině nového týdne, zesílí i vítr

Před námi je teplotně průměrný týden. Denní maxima budou často přesahovat 20 °C, což je v polovině května běžná a příjemná teplota. Snižovat ji ovšem v průběhu týdne začne postupně čerstvý vítr. Se srážkami musíme počítat ve druhé polovině týdne. Ta první bude naopak suchá a slunečná. Objeví se i bouřky.

Pondělí přinese jasno až polojasno. Na jihu a jihozápadě Čech bude odpoledne až oblačno a ojediněle, na Šumavě místy, se objeví přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní tepoty vystoupí na 19 °C až 23 °C, v severozápadní polovině Čech až na 24 °C.

V úterý se čeká jasno až polojasno, na severovýchodě odpoledne až oblačno a v Beskydech se může ojediněle objevit přeháňka. Nejvyšší denní teploty zamíří na 20 °C až 24 °C. Pocitovou teplotu začne místy snižovat vítr. Ve středu během dne už začne přibývat oblačnosti, ale srážky se ještě nevyskytnou. Nejvyšší denní teploty opět vystoupí na 20 °C až 24 °C. Pocitovou teplotu ale sníží až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy až 60 km/h.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše nad Ruskem, ale ze západu Evropy již bude postupovat tlaková níže, zdroj: metoffice.gov.uk

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za středu, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už se přidají častěji srážky. Očekává se oblačno až zataženo, během dne postupně místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 22 °C. Místy se stále očekává čerstvý vítr.

V pátek už se přeháňky vyskytnou na většině území, místy zabouří. Intenzita bouřek je ještě nejistá, ale zřejmě je ojediněle doprovodí přívalové srážky s úhrny až 30 mm. Denní maxima vystoupí na 17 °C až 21 °C. A místy bude stále vát čerstvý vítr. S převážně velkou oblačností a přeháňkami nebo bouřkami musíme počítat i o víkendu. Denní maxima se čekají stále mezi 16 °C až 21 °C.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za nový týden podle modelu ECMWF - půjde o přeháňky a tak i celkové úhrny se budou výrazně lišit dle místa. Přesná lokalizace nejvyšších úhrnů je obtížná, zdroj: ventusky.com