Cermat zveřejnil opravené testy z přijímaček na střední školy. Uspělo přes 90 procent uchazečů

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou od neděle k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Uvedlo to ministerstvo školství, a Radiožurnálu to navíc potvrdil Miroslav Krejčí, ředitel organizace Cermat, která je za přijímací řízení odpovědná. Podle něj se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů. Oficiální výsledky zveřejní Cermat v systému ve středu.

„Své záznamové archy si mohou uchazeči prohlédnout po přihlášení do DiPSy. Výsledky přijímacího řízení, tedy informace o přijetí či nepřijetí, budou v DiPSy zveřejněny 15. května. Stejný den je zveřejní na svých vývěskách i školy,“ uvedlo ministerstvo. Testy si mohou prohlédnout uchazeči, kteří podávali přihlášky elektronicky nebo hybridně.

ČTĚTE TAKÉ: Pod lavicí i o přestávce. Stále více škol zakazuje mobilní telefony, žáci se nesoustředí

V systému DiPSy ovšem podle Krejčího vyjádření pro Český rozhlas nejsou ani nebudou testy ze školní části přijímacího řízení. „Nicméně ve středu se zveřejněním výsledků tam budou dostupné výsledky školních částí. To znamená, že bude k dohledání, za jakou část školní přijímací zkoušky kdo dostal kolik bodů, ale žádné další podrobnosti ke školním částem v systému nikdy nebudou,“ řekl Krejčí. Podle Deníku N ale mohou uchazeči na všech školách už od pátku nahlížet do svých spisů, kde uvidí výsledky i případné školní části zkoušky.

Krejčí Radiožurnálu potvrdil, že ředitelé škol už mají výsledky k dispozici. Cermat podle něj rozděloval uchazeče na školy v pátek a obratem dal výsledky ředitelům, kteří by je měli do pondělní půlnoci zkontrolovat. „Následně ve středu brzy ráno zveřejníme v systému výsledky, aby až se ve středu uchazeči a rodiče probudí, tak aby si je tam mohli najít,“ doplnil šéf Cermatu.

Uspělo přes 90 procent uchazečů

Současně uvedl, že právníci z ministerstva školství nedoporučují ředitelům, aby „předběžné“ výsledky zveřejňovali, protože „může za výjimečných situací dojít ještě ke změně a potom by za to mohli být ředitelé popotahovaní rodiči, kteří si původně přečetli jiný výsledek“, než bude nakonec ve skutečnosti platit. „Ale mohu říct uklidňující informaci, že více než 90 procent dětí bude umístěno na školy v rámci prvního kola,“ dodal Krejčí.

Letos poprvé se uchazeči mohli hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohli podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České školství je zkostnatělé. říká Kovanda. Tabulkové platy učitele nemotivují, míní expert

Tagy: