Film měsíce: Oscarový Králíček Jojo se točil v Česku kvůli dětem

Film měsíce: Oscarový Králíček Jojo se točil v Česku kvůli dětem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Desetiletý Jojo (Roman Griffin Davis) je malý blonďatý kluk, který vyrůstá v nacistické Třetí říši. Protože z toho nemá rozum, je zodpovědným členem organizace Hitlerjugend, která sdružuje „Hitlerovu mládež”. Hraje si na vojáčky, pálí „závadné” knížky a nenávidí Židy, protože mu to tak řekli.

Přitom mu pomáhá imaginární kamarád, poněkud přihlouplý Adolf Hitler (Taika Waititi). Trumbera v zahnědlé vojenské uniformě radí malému Jojovi ve všech složitých životních situacích, do jakých se malý kluk může dostat, a podporuje ho, aby z něj vyrostl správný nácek.

Ale všechno se změní, když Jojo zjistí, že přímo u nich doma v podkroví jeho mladá maminka (Scarlett Johansson) tajně ukrývá mladou židovskou dívku (Thomasin McKenzie) a že navzdory všemu, co mu vždy tvrdili, ta holka vůbec nekouše! Jojo najednou zjišťuje, že musí čelit zaslepeným bludům a rychle vyrůst z vlastní dětské hlouposti.

Poselství filmu je jasné – naučit se myslet sám za sebe a nenechat se nalákat do pasti slepého následování jakékoliv skupiny.

Taika Waititi je přesvědčen o tom, že bláznivý humor a komedie je nejlepší reakcí na temná a těžká témata, jako je druhá světová válka:

Svět potřebuje absurdně směšné filmy, protože svět je absurdní.

Režisér prozradil, že napsal a natočil film Králíček Jojo, protože už ho nebavily příběhy z druhé světové války vyprávěné výhradně z pohledu bojujících vojáků nebo nebohých obětí.  

Hrají: Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Roman Griffin Davis, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant

Natáčelo se v České republice

Scarlett Johansson a Roman Griffin Davis
Scarlett Johansson a Roman Griffin Davis | Zdroj: FTV Prima

Film se původně měl natáčet v Berlíně, ale kvůli tomu, že dětští herci v Německu mohou pracovat jenom tři hodiny denně, se nakonec změnil plány. V Česku bylo možné natáčet s dětskými herci osm až devět hodin za den.

Natáčení probíhalo v Praze, Žatci, Úštěku, Kytíně, Dolních Beřkovicích, Hoříně, Lenešicích a také ve filmových ateliérech na Barrandově. Ve filmu se objevuje novoklasicistní budova Petschkova paláce, která stojí na Novém Městě v Praze a vznikla v letech 1923–1929.

Díky tomu, že v České republice nemohou být satelitní antény nebo klimatizace umisťovány na fasádu historických budov, si filmaři mohli dovolit natáčet široké a ničím neomezené záběry.

Natáčení začalo v květnu 2018 a trvalo dva měsíce.

Zajímavosti:

Komediální drama Králíček Jojo z roku 2019 vzniklo podle románu Nebe v kleci, který napsala spisovatelka Christine Leunensová.

Králíček Jojo byl nominován na Oscara v šesti kategoriích, včetně nejsledovanější kategorie Nejlepší film. Nakonec získal Oscara v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář.

Režisérem a scenáristou filmu je Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Thor: Láska jako hrom, Hon na pračlověky, Co děláme v temnotách), který je částečně židovského původu a který si zahrál karikaturu přitroublého Adolfa Hitlera.

Taika Waititi prohlásil, že nevěnoval mnoho času a námahy zkoumáním osobnosti Adolfa Hitlera, „protože si myslím, že si to prostě nezaslouží.”

Jojo je přezdívka odvozená od jména hlavního hrdiny – Johannes.

První verze scénáře byla jenom hrubou adaptací temného příběhu, a tak se v ní neobjevovalo mnoho humoru. Vtipné scény a také postava imaginárního přitroublého Adolfa Hitlera přibyly až v pozdějších přepracovaných verzích.

Další Waititiho inspirací k realizaci scénáře a natočení filmu se stala informace, že 66 procent amerických mileniálů nikdy neslyšelo o existenci koncentračního tábora Auschwitz. Waititi doufá, že Králíček Jojo pomůže přispět k tomu, aby se nezapomnělo na oběti, které tam byly uvězněny, a aby se o tomto tématu nikdy nepřestalo mluvit.

Než se podařilo najít představitele hlavní dětské role, tvůrci prošli asi tisíc nahrávek s dětskými herci.

Po uvedení se Králíček Jojo setkal s převážně pozitivními ohlasy, i když někteří kritizovali film za to, že komediálním způsobem nahlíží na téma nacismu.

Film je v nabídce Prima Max 13. května večer ve 20.00 hod.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text