Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští házenkáři si zahrají na MS. V odvetě s Rumunskem dominovali

Čeští házenkáři se radují z výhry nad Rumunskem a z postupu na mistrovství světa. foto: ČTK

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství světa. V odvetě play off kvalifikace porazili Rumunsko vysoko 29:20 a otočili dvojzápas po venkovní prohře 30:31. Do květnového losování závěrečného turnaje my mělo být jasné, zda je také na MS povede španělský kouč Xavier Sabaté, jemuž končí smlouva.
  18:29aktualizováno  20:56

Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého dnes v Brně dominovali a už po poločase vedli 15:9. Devět branek zaznamenal nejlepší střelec utkání Matěj Klíma, více než padesátiprocentní úspěšnost zákroků měl gólman Tomáš Mrkva.

Český tým se představí na mistrovství světa poprvé od roku 2015, kdy v Kataru obsadil 17. místo. Před třemi lety měli reprezentanti hrát na šampionátu v Egyptě, kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu ale na poslední chvíli účast odřekli.

„Postup je pro nás skvělým úspěchem. Pro českou házenou je to po deseti letech, pro mnoho hráčů v týmu pak poprvé. Vybojovali jsme si to, jsme za to rádi, a doufáme, že dokážeme i na šampionátu uhrát dobrý výsledek,“ řekl kanonýr zápasu Klíma.

Mistrovství světa bude od 14. ledna do 2. února příštího roku poprvé hostit trojice zemí, turnaj uspořádají Dánsko, Chorvatsko a Norsko. Potřetí se šampionátu zúčastní 32 týmů. Soupeře v základní skupině pozná český celek při losu 29. května.

„Chtěl bych pogratulovat všem našim hráčům. Myslím, že jsme odehráli skvělý zápas. Jak už jsem říkal před prvním utkáním, tohle byl speciální souboj na 120 minut. Bylo velmi důležité, že jsme v prvním zápase téměř smazali ztrátu sedmi branek. Rozhodovalo se ve druhém utkání, postoupil tým, který byl v součtu 120 minut lepší,“ řekl novinářům Sabaté.

„Před odvetou jsme měli jsme trochu více času na přípravu. Navíc jsme hráli doma, což byla velká výhoda. Atmosféra byla úžasná. Bylo zřejmé, že jsme si postup zasloužili. V tom dvojzápase jsme ukázali, že jsme lepší. Jsme velmi šťastní, že jsme postoupili, potvrdili jsme roli favorita,“ dodal sedmačtyřicetiletý španělský trenér.

V prvním poločase úvodního utkání měl český tým velké problémy v obraně, tentokrát ale pracoval v defenzivě o poznání lépe. Domácí hnáni bouřlivou kulisou téměř čtyř tisíc fanoušků začali zhurta a rychle překlopili vývoj na svou stranu. Favorit dal šest z úvodních sedmi branek zápasu a v osmé minutě vedl 6:1. „Hned na začátku jsme odskočili na čtyři pět gólů a to nám dodalo klid do žil,“ řekl Mrkva.

Český házenkář Tomáš Babák (uprostřed) bráněný Rumuny Zamfirem Dumitranem (vlevo) a Calinem Cabutem.

Rumuni se mírně zlepšili a dvakrát snížili na rozdíl tří branek. Závěr prvního poločasu ale znovu patřil domácím, kteří šli v pauze do kabin s nadějným vedením 15:9. Dařilo se především Klímovi, česká opora proměnila všech sedm střeleckých pokusů. Jubilejní 100. zápas na reprezentační „áčko“ odehrál Tomáš Babák.

„Naše obrana byla fantastická. Po prvním utkání jsme měli více času se připravit hlavně na spolupráci Rumunů s pivotem. Spolupracovali jsme v obraně velmi dobře, mezi tyčemi byl úžasný Mrkva. Bylo velmi důležité dobře začít. Hráli jsme v defenzivě výborně a celému týmu se dařilo i v útoku,“ řekl Sabaté.

Po změně stran se utkání nadobro změnilo v jednostrannou záležitost. Mezi tyčemi předváděl jeden zákrok za druhým brankář Mrkva a jeho spoluhráči ve 43. minutě zvýšili už na 20:11 poté, co se trefil pivot Reichl. Česká gólmanská jednička se v zápase blýskla 17 zákroky z 31 pokusů.

„Jsem rád, že jsem mohl pomoci mančaftu. V prvním zápase to nebyl z mojí strany úplně ideální výkon. Jsem rád, že se to dnes povedlo. Asi jeden z mých nejlepších výkonů v národním mužstvu. V Brně se nám hraje vždy skvěle. Chtěl bych poděkovat divákům, červené peklo se opět povedlo,“ pochvaloval si Mrkva.

V závěru domácí odskočili už na dvouciferný rozdíl a mohli odvetu dohrávat v exhibičním duchu. Rumuni na zdramatizování utkání neměli a posedmé za sebou budou na světovém šampionátu scházet.

Český tým se naopak v lednu po dlouhých 10 letech představí na MS. „Jsme šťastní, že jsme postoupili. Abychom se posunovali dál, musíme jezdit na tyto velké turnaje,“ uvedl Mrkva.

Zatím není jisté, zda mužstvo i na šampionátu povede Sabaté. Španělskému trenérovi, který v lednu na mistrovství Evropy nepostoupil s týmem ze základní skupiny, končí po sezoně smlouva s českým svazem.

„Moje první období tady byla kvalifikace na mistrovství světa proti Severní Makedonii, s níž jsme neuspěli. Teď jsme postoupili. To je velmi důležité pro celou českou házenou, aby se naši hráči zlepšovali. Je důležité hrát s týmy, které jsou lepší než my. Co se týče mojí budoucnosti, ještě jsem o tom nepřemýšlel. Teď je třeba oslavit tenhle postup. Budeme se o tom bavit s vedením svazu,“ řekl Sabaté.

Odvetné utkání play off kvalifikace MS házenkářů

Brno:

Česko - Rumunsko 29:20 (15:9)
Sestava branky Česka
: Mrkva 1, Hrdlička - Hrstka 3, Piroch 4, J. Patzel, Štěrba 3, Reichl 3, Babák 1, Havran, Harabiš 1, Klíma 9, Nantl, Solák 1, Mořkovský 2, Zeman, Blecha 1.

Nejvíce branek Rumunska: Dragan 5, Nistor Ionita 4. Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 6/5. Vyloučení: 5:2. Diváci: 3852. První zápas: 30:31, postoupilo Česko.

Autoři: , ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!