Zákaz alkoholu v dovolenkovém ráji: V noci už ho turisté nekoupí, jinak je čekají tučné pokuty

Ibiza je oblíbeným cílem turistů z celého světa

Nežádoucí projevy turismu

Lokální vláda španělských Baleárských ostrovů vydala nařízení, které na Mallorce a Ibize zcela zakazuje noční prodej alkoholu v oblastech, které jsou vystaveny „nadměrnému cestovnímu ruchu“. Informuje o tom The Independent. Zákaz navazuje na zákon z roku 2020, který místní vláda přijala ve snaze bojovat proti nadměrné konzumaci alkoholu.

Turisté v nejrušnějších letoviscích na Baleárských ostrovech si nebudou moci koupit mezi 21:30 a 8:00 v obchodech žádný alkohol, informuje The Independent. Nařízení se však nevztahuje na bary, restaurace a kluby. Zákaz platí v oblastech Llucmajor, Palma a Calvía na Mallorce a Sant Antoni na Ibize. Lidé přistižení při pití mimo povolené oblasti budou pokutováni částkou 500 až 1500 eur (zhruba 12 500 až 37 500 korun).

ČTĚTE TAKÉ: Už to stačilo, nechceme emigrovat. Desítky tisíc místních protestovaly proti masové turistice

Legislativa zavádí rovněž přísnější pravidla pro tzv. „party lodě“, kterým bude zakázáno přiblížit se k vymezeným oblastem blíže než na jednu námořní míli (1 852 metrů). Turisté tam z lodí nebudou moci vystupovat ani nastupovat.

Podle místních úřadů představuje nové nařízení posun v plánu na podporu zodpovědného cestovního ruchu, píše BBC. Vyhláška má platnost do 31. prosince 2027, protože místní vláda doufá, že poté už zákon nebude potřeba. „Snad se nám během těch let podaří lidem vštípit, jak se mají chovat,“ řekl tiskový mluvčí Rady pro cestovní ruch Baleárských ostrovů Luis Pomar.

Někteří místní obyvatelé však tuto legislativu kritizují a tvrdí, že může poškodit místní podnikatele, protože se turisté pouze přesunou do letovisek, na něž se nová omezení nevztahují.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hladovka za omezení turismu na Tenerife: Bendová řekla, jak se cestovatelé chovají

Tagy:
alkohol zákaz Ibiza Španělsko turismus cestovní ruch Baleárské ostrovy Mallorca Llucmajor