Hlavní obsah

GLOSA: A fakt je ta nadstavba vopruz? Derby ukazuje, že má smysl i grády

Zbytečnost. Nesmysl. Hloupost. A to stále zmiňujeme lichotivější výrazy, kterými fotbaloví fanoušci častují ligovou nadstavbu. I její zarytí odpůrci nebo staromilci ale po víkendovém derby musí uznat: Tenhle systém v sobě skrývá kouzlo, náboj, zábavu.

Foto: S využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Derby pražských „S“ branku nepřineslo

Článek

Fajn, o něco hůř se argumentuje po remíze 0:0. Góly ale byly to jediné, co duel Sparty se Slavií v sobotu postrádal.

Nescházely šance, emoce, nasazení, zdravé štengrování, kontroverze. Hra se přelévala, síly se měnily. V první půli až dominantní Sparta se v závěru třásla, kapitán Krejčí slavil odvrácený míč z vápna snad víc než gól.

V jakémkoli systému na každý špičkový zápas připadá určitý počet nezáživných klání, nadstavba by je měla v ideálním případě redukovat. A ono je vážně taky lepší, když uchazeči o titul soupeří ve finiši spolu napřímo než na dálku v zápasech proti protivníkům, kterým už vlastně o nic nejde.

Namítnete, že v Anglii, Španělsku, Německu, Francii nebo Itálii by nadstavbu nedopustili. K nim český fotbal vzhlíží, ale neřadí se k nim. Naopak jiné ekonomicky silnější, ale už srovnatelnější země si fotbalové sezony v nějaké formě prodlužují. Namátkou Belgie, Nizozemsko, Rakousko, Dánsko nebo Skotsko.

Nářky jsou zbytečné, zvykejte si.

Nebo vám při derby přišlo, že by diváci nadstavbu nějak nepřijali? Slávisté pořádali obvyklý pochod. Více než půlhodinu před výkopem zase sparťanský kotel už hlasitě fandil. Chvíli před začátkem skandoval a poskakoval už celý stadion. Pecka! Tedy pomiňme, že nemalá část rudého obecenstva ještě bez jakékoli rozbušky na trávníku spustila i antisemitský pokřik Jude Slavie.

Pochod fanoušků Slavie na fotbalové derby se Spartou na LetnéVideo: Pavel Jaňurek , Sport.cz

Zpět ale k vrcholu nadstavby. Ne, fakt se na Letné nezdálo, že by se v sobotu někomu zajídala nebo vadila. A kdo si myslí něco jiného, spíš si to namlouvá.

Určitě se víc než pochybovat dá o určitém rozdělení a smyslu prostřední skupiny, byť je záměr bohulibý. Bylo by neblahé, aby některým mančaftům skončila sezona už v dubnu.

Zároveň se jeví dost nefér, že si o pohárovou Evropu mohou stále zahrát například Teplice coby desátý mančaft základní části. Aktuálně by vítěz prostřední party narazil na Baník, který měl v sezoně daleko lepší a konzistentnější výsledky, ale po víkendu spadl na páté místo.

Ostravští fandové taky předminulý víkend při návštěvě Edenu vyvěsili transparent: Zrušte nadstavbu!

Mám pochopení, když chcete podpořit svůj tým na stadionu soupeře, ale ještě několik dní předem přesně netušíte, kdy a kde to bude.

Taková Bohemka zase uvízla ve spodní skupině, ale bodů má habaděj, že si v záchranářských bojích připadá nepatřičně jako klokan na severním pólu.

Každý systém má mouchy, některé se dají při dobré vůli vychytat. Svět ani fotbal ale nejsou dokonalé. A taky se vyvíjí. V poválečné éře byste stěží někomu vysvětlovali, že dnešní trenéři mohou v zápase vystřídat pět hráčů. Ještě před pár lety bylo nepředstavitelné, že zápas budou spolurozhodovat pánové u videa.

LFA lze vytýkat ledacos, ale nadstavba patří na seznam nevratných proměn. Není to vopruz, ale realita dalších ligových sezon. Bude se hrát. Jen někde. A nejvíc tam, kde je potřeba soutěž trochu zatraktivnit.

A čím víc bude zábavných duelů jako derby, tím rychleji stížnosti na nadstavbu vyšumí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.