Recenze: Jedna noc. Další česká exkurze do života lidí na dně je frustrující

Do českých kin vstupuje sociální drama s ambicemi o sociologický přesah a adrenalinem napumpované vyprávění. Sonda do života lidí na hraně možností a sil je však příliš uzavřená do sebe, topí se v hysterické rétorice a otravuje svou zacykleností. 

Snímek režíroval David Laňka. Filmařský samouk s absolutoriem Konzervatoře Jaroslava Ježka, jenž od náctiletého věku přispíval do tisku různorodými texty o hudbě či filmu. Napsal několik nostalgicky vděčných portrétů českých herců a hereček či popularizačních publikací o českém filmu, jeho stěžejním spisovatelským dílem jsou knížky pro děti. Jeho filmografie jímá například klišoidní komediální stereotypizaci Modelky s.r.o., pokus o vztahovou mumblecore Poslouchej nebo drama tematizující život s autismem Spolu. Pro Primu realizoval například seriál Bodyguardi. Projekty většinou tvoří v tandemu s Martinem Müllerem a Jedna noc je jeho prvním samostatným titulem. 

Dvojsečný název Jedna noc za prvé označuje osudovou noc, kdy protagonista Adam, tehdy ještě pravděpodobně úspěšný frontman kapely, v opilosti při cestě autem z koncertu s jeho fanynkou nabourá a zapříčiní její smrt. Druhou vrstvou názvu je noc, během níž se celý film odehrává. Adam je životní troska, zapletená v nekončící síti dluhů, kope příkopy, z života mu vymizela jakákoli motivace a chlastá. Jako hudebníkovi mu dříve alkohol dodával drive a elán, teď už mu slouží k zahnání všudypřítomných problémů. Doma na něj čeká žena Eliška s dítětem, která si po nocích vydělává přes erotické videochaty, aby muži pomohla splatit dluhy. 

Sledujeme zacyklené pásmo, kdy Adam z bytu po hádkách neustále odchází, aby se posléze zase vrátil. Putuje mezi bytem, ulicemi, hospodou, navštěvuje bývalého nejlepšího kamaráda z kapely a snaží se sehnat peníze. Film se snaží dynamicky zachytit zacyklenost člověka, jenž neustále osciluje na psychickém i materiálním dně. Atmosférou, laděním i zápletkou film připomíná tvorbu bratrů Safdieů, především jejich Drahokam, kde protagonista v hektickém tempu na pozadí kriminální zápletky shání peníze a utopicky věří v zisk skrze sázení. Adamova cesta je takřka totožná, místo sázek však penězi krmí automat a krade. 

Právě se přehrává: Jedna noc - trailer

Jedna noc - trailer Video: YouTube

Relativně slibný výchozí bod však padá na hysterickém scénáři a vyprávění. Opakující se scény a motivy můžou zrcadlit i nemožnost Adamova posunu, zároveň je jejich exekuce krkolomná, doslovná a zkrátka vyčpělá. Zatímco tvůrci detailními záběry na šuplík s hospodskou peněženkou předznamenávají, že dojde ke krádeži, spousta dalších motivů je nedotažených a ve scénáři ledabyle nahozených. Ať už jde o náhodné setkání Adama s matkou tragicky zemřelé dívky, případně naprosto uměle našroubovanou zápletkou s prostitutkou, které Adam ukradl peníze.  

V rámci výstavby tvůrci upřednostňují scenáristickou účelovost před věrohodností a autenticitou. Je na každém, kdo na tuto skutečnost přistoupí. Od kýženého obrazu lidí zatížených fatální situací, jež se navíc snaží být aktuální a apelativní, to odtahuje a jen těžko se jde do fikčního světa ponořit, především kvůli neukočírovanému rytmu filmu, kdy se jakákoli dravost či adrenalin vytrácí. Zjednodušeně řečeno hodinu a půl sledujeme muže, který si za zničený život může sám a potácí se od průseru k průseru. 

Osobní apokalypsa je v druhém plánu rámovaná právě postavou Elišky, na jejímž příkladu se tvůrci dle anotace snažili upozornit na soudobý problém, kdy se ženy prodávají na internetu. Načrtávají explicitní a primitivní morální dilema a problematiku nijak nerozvíjejí, spíš na ni bezduše ukazují. Většinu času jsme pak divácky omezeni na Adamovo vnímání, bez možnosti se odtrhnout od sobecké sebelítosti, kdy se nemůže přenést přes to, jak si jeho žena vydělává peníze. Obě ústřední postavy jsou čitelné a postrádají rozměrnost. A trávit celou stopáž ve vězení tvrdohlavého chudáka, bez jakékoli interpretační vrstvy či pobídce k dialogu, je zkrátka málo. Navíc v podivném vakuu ostravských kulis. 

Je otázkou, co nám tvůrci chtěli touto výsečí z lidských osudů říct, premisa by možná fungovala v krátkometrážním formátu. Zavádějící je především to, do jaké míry reflektují mužskou sobeckost, kdy Adam odmítne 50 tisíc aby si zachoval hrdost, a do jaké míry jej litují. Tento rozkol a balanc na tenké hraně je asi tím nejpodnětnějším, co film v oblasti interpretace může nabídnout. Navíc ústřední herci Adam Ernest a Vanda Chaloupková repetitivní a hysterické dialogy zvládají přetvořit do snesitelné míry. Možná, kdybychom byli perspektivou blíže Elišce, mohl z toho být film, jaký tvůrci pravděpodobně zamýšleli. Takhle je to jen další odvar variující fenomén chcípáckého filmu, jakých se u nás v rámci sebelítostivých dramat urojilo kvantitativní množství. 

Hodnocení: 45 % 

Režie: David Laňka 

Scénář: David Laňka 

Hrají: Vanda Chaloupková, Adam Ernest, Pavlína Balner, Jan Nedbal, Štěpán Jacenko, Stanislav Aubrecht, Martin Cikán, Radim Jíra, Kamila Janovičová 

Česká premiéra: 9. května 2024 

Distributor: Bontonfilm 

film Jedna noc

Aktuálně se děje

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu kvůli izraelské invazi uteklo přes milion obyvatel

Přibližně milion lidí uprchlo za poslední tři týdny z města Rafah na jihu Pásma Gazy kvůli tamním bojům. Oznámil to podle agentury Reuters v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy