Pekarová je pod palbou kvůli tlaku na rezignaci Beka. K jeho odchodu není důvod, zní ze STAN

Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (19)

Slova předsedkyně TOP 09 a šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, že by hnutí STAN mělo vyměnit svého ministra školství Mikuláše Beka, vyvolala na politické scéně bouři. Starostové a nezávislí se proti šéfce Poslanecké sněmovny postavili. Místopředsedkyně dolní komory Parlamentu Věra Kovářová například poznamenala, že byla nepříjemně překvapená. Podle Jana Farského (oba STAN) neexistuje důvod, proč by Bek měl ve vládě končit.

Pekarová Adamová o Bekovi hovořila v rozhovoru pro Novinky.cz. „Dlouhodobě se netajím tím, že voliči od nás čekají lepší výkon v oblasti školství. Vláda v tomto ohledu vzbudila spoustu nadějí a současný ministr Mikuláš Bek při svém nástupu mluvil takřka o revolučních krocích. Ale po roce vidíme, že nic ani nepřipravuje,“ kritizovala šéfka TOP 09.

ČTĚTE TAKÉ: Vondráček: Věda si tyátr od TOP 09 nezasloužila. Šlo o problém menší viditelnosti, míní Benda

Na její slova již stihli reagovat někteří zákonodárci. „Musím říci, že mě toto konstatování překvapilo. Pokud vím, tak nikdy v rámci jednání koalice se nikdo nevymezoval vůči výkonu pana ministra, ani paní předsedkyně Pekarová Adamová,“ řekla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Kovářová. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny dodala, že koaliční partneři měli doposud ve zvyku si kritiku nechat na jednání mezi vládními stranami.

Europoslanec Jiří Pospíšil, který před Pekarovou Adamovou TOP 09 vedl, zmínil, že Pekarová Adamová má „určitě právo chtít nějaké změny ve vládě“. „Já osobně bych ale, kdybych byl na jejím místě, preferoval to koaličnímu partnerovi spíš sdělit osobně, než abych poslal vzkaz přes média,“ řekl v Partii Pospíšil. Zároveň dodal, že jistá míra kritiky vůči Bekovi je oprávněná, protože „úplně nejlepší výkon nepodává“.

Už v sobotu se Beka zastal další z bývalých lídrů TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. „Pane ministře Beku, byť nenesu žádnou vinu, kus odpovědnosti stále ještě cítím. Proto mi, prosím, dovolte, abych se Vám omluvil. Je mi trapně a stydno ze situace, kdy vlastní chyby komunikujeme tak, že se snažíme očerňovat ostatní,“ vzkázal šéfovi resortu školství Kalousek na sociální síti X.

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček pro Novinky.cz uvedl, že „na výměnu je většina členů vlády“. „Což nenastane, nemají lidi. Pak už je nejdůstojnější scénář nic nedělat a pokusit se nic dalšího nepokazit,“ uvedl Havlíček.

Farský: Neexistuje důvod pro konec, stejně jako u Langšádlové

Za Beka se postavil kupříkladu místopředseda STAN Jan Farský. „Jako neexistoval reálný důvod pro to, aby ve vládě skončila ministryně (Helena) Langšádlová, neexistuje ani důvod pro to, aby v ní končil ministr Bek,“ uvedl pro server Novinky.cz Farský s odkazem na konec ministryně pro vědu a výzkum Langšádlovou (TOP 09).

Její konec prosadila Pekarová Adamová kvůli tomu, že nedokázala propagovat svoji práci. Zprvu ji chtěla nahradit akademikem Pavlem Tulejou, který ovšem po kritice kvůli publikování v takzvaných predátorských časopisech nakonec na post nenastoupí. Místo něj se zřejmě ministrem stane poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

Ozval se i sám Bek. „Koalice má pro řešení názorových rozdílů zavedené mechanismy. Mediální útoky na koaliční partnery mezi ně nepatří,“ řekl pro server Novinky.cz ministr.

Tagy: