Zemřel Roger Corman, legenda brakového filmu

Zemřel Roger Corman, legenda brakového filmu | Fandíme filmu
A&E IndieFilms
Točil kultovní béčka a nakopl kariéru hromady slavných herců a režisérů. Už není mezi námi.

V požehnaném věku 98 let zemřel Roger Corman, hollywoodský král béčkového filmu. Podle prohlášení, které zveřejnily jeho manželka a dcery, zemřel ve čtvrtek, ve svém domě v kalifornské Santa Monice. Podle rodiny si přál, aby na něj lidé vzpomínali zkrátka jako na filmaře.

Narodil se roku 1926 v americkém Detroitu, do rodiny technického inženýra. Měl následovat v otcových šlépějích a na univerzitě studoval průmyslové inženýrství. Během studií si ale uvědomil, že jej taková kariéra absolutně neláká. Narukoval do námořnictva, kde sloužil v letech 1944-6, o rok později dokončil inženýrský diplom. Když o další rok později nastoupil do společnosti Electrical Motors, vydržel tam jen čtyři dny, než znovu došel k rozhodnutí, že taková dráha prostě není pro něj. Bratr Gene už v té době pracoval jako filmový agent a Roger se jej rozhodl do filmové branže následovat.

Začínal v poštovním oddělení studia 20th Century Fox a postupně se propracoval až ke čtení scénářů. Dal řadu podnětů ke scénáři filmu Pistolník s Gregorym Peckem (1950), avšak studio jej vůbec nezmínilo v titulcích. Rozhodl se tedy Fox opustit, studoval na Oxfordu literaturu a nějaký čas žil v Paříži. Vrátil se do Los Angeles, pracoval na řadě různých pozic v rámci hollywoodského průmyslu a ve volném čas napsal scénář pro Highway Dragnet. Ten se mu podařilo prodat. Aby získal zkušenosti, pracoval na filmu bez nároku na honorář také jako jeden z producentů.

To všechno mu umožnilo dát dohromady dost peněz (12 tisíc dolarů, v dnešních penězích zhruba 130 tisíc) a dost kontaktů v branži, aby mohl v roce 1954 už jako hlavní producent připravit svůj první celovečerní film, Monstrum ze dna oceánu (Monster from the Ocean Floor). V tomhle snímku se také poprvé objevil před kamerou. Ve stejném roce produkoval kriminálku The Fast and the Furious, jejíž název si po letech licencovalo studio Universal pro první díl rychlé a zběsilé ságy s Vinem Dieselem. Při natáčení si Roger poprvé vyzkoušel režii, jako režisér sekundárního štábu.

Jeho prvním samostatným režijním počinem se v roce 1955 stal western Pět pušek (Five Guns West). Za svoji kariéru nakonec zrežíroval přes padesát filmů, přičemž mezi ty nejvýraznější se řadí Malý obchod hrůz (1960), Zánik domu Usherů (1960), Jáma a kyvadlo (1960), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962), Strašidelný palác (1963), Havran (1963), Maska rudé smrti (1964), Divocí andělé (1966), Masakr na svatého Valentýna (1967) nebo Odpoutaný Frankenstein (1992), což byl zároveň jeho poslední režisérský počin.

Filmy nejen točil, ale také produkoval. Během kariéry vedl společnosti The Filmgroup, New World Pictures, Concorde Pictures či Millenium Pictures (alias New Horizons Pictures). Jako producent zaštítil více než 380 filmů. Mezi ty nejvýraznější patří Death Race 2000 (1975), série Krvavá pěst, Muž s röntgenovýma očima (1963), Terče (1968), Sador, vládce vesmíru, Rock ’n’ Roll High School, Piraňa, Swamp Thing / Msta přichází z močálu (1982), Suburbia (1983), Re-Animátor (1985), Malý krámek hrůz (1986), série Masakr na holčičím večírku, Zlomek sekundy (1992), nikdy neuvedená Fantastická čtyřka (1994) nebo remaková série Death Race (2008-2018).

Corman pomáhal prorazit tvůrcům, jako jsou Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Ron Howard, Peter Bogdanovich, Jonathan Demme, Gale Anne Hurd, Joe Dante, James Cameron nebo Timur Bekmambetov. Řada z nich připouští, že pro ně spolupráce s Cormanem byla velkou filmovou školou. Jak si jej kolegové vážili dokládá už jen množství cameo roliček, které měl ve velkých bijácích, jako jsou Kmotr II, Mlčení jehňátek, Filadelfie, Apollo 13 nebo Vřískot 3.

A prorazit se díky němu podařilo celé řadě herců (nebo jim alespoň dal práci v době, kdy je ještě nikdo neznal), jako jsou Jack Nicholson, Peter Fonda, Bruce Dern, Charles Bronson, Dennis Hopper, Tommy Lee Jones, Sandra Bullock, Robert De Niro, David Carradine nebo Sylvester Stallone. Roku 2010 získal Roger Oscara za celoživotní přínos.

Corman tedy měl naprosto neoddiskutovatelný podíl na tom, jak dnes vypadá filmová branže. Od roku 1970 byl ženatý s Julií Corman, s níž měl čtyři děti. Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce.

Titulní foto: Roger Corman v dokumentu Cormanův svět

Zdroj: AP

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest