InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Seniorský klub - Betty McDonaldová

    Čtvrtek 23.5 9:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

  • Tvořivý rok - ubrouskování

    Čtvrtek 23.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milevská knihovna připravila zábavnou a pohodovou oslavu 110. narozenin

 Autor: L. Kolářová

    Autor: L. Kolářová

MILEVSKO - Když je důvod a něco zajímavého se děje, najdou si lidé v Milevsku cestu do jindy mrtvého nedělního centra města. O tom se v neděli 12. května odpoledne přesvědčily milevské knihovnice. Pozvaly veřejnost na oslavu 110 let knihovny. A přišlo hodně lidí, dospělí, rodiny s dětmi, zapsaní čtenáři, bývalí zaměstnanci a někteří jen tak. Knihovna připravila 110. narozeniny, které dýchaly pohodou.

 

Popřát ke kulatému jubileu přišel starosta města Ivan Radosta a nechyběly bývalé ředitelky i ta nová, která se ujme funkce v červenci - tedy Hana Kolínová, která v čele knihovny stála od roku 1967 do roku 2014, Petra Bláhová, která se letos po deseti letech rozhodla, že zkusí zas novou životní výzvu, a vítězka výběrového řízení na novou ředitelku Eva Hlavín, která už v knihovně v letech 2016 až 2019 pracovala a vrátí se. Zatím je zaměstnaná v Mateřské škole Pastelka, kde chce dokončit s dětmi školní rok.

Řeč přišla na stěhování knihovny z bývalých prostor v Masarykově ulici 163 do historické budovy čp. 1 na náměstí Edvarda Beneše v roce 1977, lidé také vzpomínali na ředitelku Emilii Fořtovou, která knihovnu vedla do roku 1967. Vlastně vyšlo najevo, že bývalé ředitelky nemohou bez knihovny být a stále se mezi knížky a ze kolegyněmi vracejí. 

V knihovně byl připravený pro návštěvníky atraktivní program a taky bohatý rautový stůl s občerstvením, které nachystaly samotné knihovnice a jejich kamarádky. Návštěvníci se snažili vyluštit šifry, v oddělení dospělých čekal úkol poznávat autory podle citátu a odhalení pak zavedlo luštitele k příslušným regálům s díly, kde byla nápověda pro tajenku... Další hádání probíhá online na Facebooku knihovny, soutěže a nápadité aktivity čekaly i na děti. V Bookroomu se promítaly záznamy z akcí knihovny a ve studovně byly vystaveny historické fotografie z aktivit knihovny, z černobílé i barevné předdigitální éry. Návštěvníci měli poznávat lidi z fotografií a podělit se o poznatky, z fotek pak má vzniknout na podzim výstava. Nápaditá byla i tabule, která připomněla historické události roku 1914, kdy byla milevská knihovna založena. 

Milevské noviny ve středu prozradí, který okamžik byl v knihovně zlomový za doby ředitelek Hany Kolínové, Petry Bláhové, co zajímavého kromě knížek nabízí současná knihovna, i s jakými plány přichází Eva Hlavín. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace