Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sci-fi Království Planeta opic nepropadla, zoufalé kinaře však nespasila


ikona
TedGeorge
emily bluntfreya allanhenry cavillkaskadérkingdom of the planet of the apeskrálovství planeta opicobčanská válkaplaneta opicrivalovéryan goslingstar warstržbyúsvit planety opicválka o planetu opicwarner bros.wes ballzendaya
Ulovili opičáci na kasách kin dostatek diváků, nebo je plánovaná trilogie pouze utopie?  

Opakujeme to s kolegy z redakce snad až příliš často, ale letošní jaro a začátek léta je v kinech (až na výjimky z ranku sequelů Duny, Godzilly nebo Kung Fu Pandy) jedna velká tragédie. Jedním z hlavních důvodů je chudý a pro mnoho diváků naprosto nezajímavý distribuční rozvrh. Hromada ambiciózních bijáků se minimálně o rok odložila kvůli dlouhotrvajícím hollywoodským stávkám, a byť v tuto chvíli působí nadcházející rok 2025 až překvapivě nadupaně, továrna na sny si nemohla vybrat oddechový čas v horší chvíli.

Největší kinořetězce, které jsou více než kdy jindy náchylné na sezónní výkyvy, bojují už od tragického covidu o přežití. Spása je však navzdory občasnému Maverickovi, Super Mariovi nebo Barbenheimeru i nadále v nedohlednu. Vždyť i většinou spíše optimistický webzin Deadline odhaduje, že právě začínající letní sled premiér utrží v amerických kinech tři miliardy. Na první pohled to nezní úplně tragicky, ale vězte, že oproti minulému roku jde o více než čtvrtinový pokles.

Nelze se tedy divit, že víkendový start Království Planety opic byl vyhlížený s napětím. Freya Allan s CGI opičáky měla být po propadnuvším Kaskadérovi reparátem, jenž alespoň na chvíli nasměruje paběrkující kinobyznys tím správným směrem. A především zmiňovaným kinařům vlije do žil trochu toho optimismu. Povedlo se to bohužel jenom tak napůl.

Začneme tou lepší zprávou. V USA se ještě o pár melounů povedly překonat odhady. Opičáci nahánějící jednu z mála lidských přeživších po pátečních 22 milionech přidali v sobotu dalších 20 a v Americe za první víkend pokořili páďo. Konkrétně to podle prvních reportů vypadá na 56,5 míčů z USA, což je fakticky stejné číslo, jaké před sedmi lety zvládlo vyvrcholení trilogie Matta ReeveseVálka o planetu opic. Slušné.

Byť je divácké Cinemascore pouhé béčko a kritici na Rottenech zakotvili na průměrných 6,7, což jsou v obou případech pro značku nejslabší výsledky za posledních dvacet let, stejně budou Opice v zámoří útočit na uspokojivých 150 mega. Zmiňovaná Reevesova Válka mimochodem navzdory velmi silné tehdejší konkurenci zvládla 146. Cesta ke stopáďu však nebude zadarmo. V týdnu jsem již v tématu zmínil, že rozpočet Království vystoupal až někam k 160–165 milionům a co se celkových nákladů na uvedení do více než 4000 kin týče, tak zdaleka nekončíme.

Disney není splachovací Lionsgate a tak se nešetřilo ani na marketingové kampani. Počínaje trailerem pouštěným během ultra drahého Super Bowlu a konče zástupem mastných televizních spotů v posledních týdnech – mluvíme tu zase minimálně o stovce navíc za snahu prodat film čím dál vybíravějším divákům. Právě proto pohledy všech zainteresovaných stran snad ještě více než k Americe směřovaly k zbytku světa. No a tady se dostáváme k té horší zprávě.

Ve "zbylých" zemích to přeci jenom chtělo vyšší odpich než 72,5 mega. Jedná se totiž o simultánní premiéru na úplně všech důležitých trzích. U nás bohužel sály zely (vzhledem k počasí a hokeji nepřekvapivě) prázdnotou, ale to je Hollywoodu víte kde. Důležitější je fakt, že na další Planetu opic nebyl nikdo zvědavý ani v Číně. Předběžně odhadovaných 11 víkendových milionů je pro franšízu dost bolavý propadák na nejdůležitějším trhu.

Sága o Planetě opic v globálu nikdy nepatřila mezi prémiové hollywoodské megahity. Pokud teď budeme mluvit o „novodobé“ opičí historii po roce 2000, tak snad jenom dekádu starý Úsvit vyletěl za 700 milionů dolarů a byl nepopíratelným globálním sukcesem, na kterém si všichni namastili kapsu. Zásadní roli však hrála poslední dekádu právě ta Hollywoodem už pár let opovrhující Čína, kde si jak Úsvit, tak Válka v "lepších" dobách došly celkově pro více než 100 mega. No a tentokrát to vypadá na konec někde u mrzkých 20–30 melounů. Au.

Jak tedy povídání o Opicích zakončit? Globální otvírák 129 milionů dolarů není žádný propadák. Díky následujícím všedním dnům bude příští víkend podle mého názoru atakovaných 230-250 míčů. Nezapomínejme však na fakt, že už za deset dní vyžere snímku většinu rentabilních (a čím dál důležitějších) IMAXů Furiosa. Konečnou tedy tuším někde na dohled 400 milionům. Více ne, trojnásobek globálního otvíráku je nejspíše maximum. Bude to stačit na pokračování? Hodně bych se divil. 

Šéf Disneyho Bob Iger potřebuje stejně jako prodělávající Warneři s hraným Pánem prstenů uklidnit akcionáře, a tak raději slibuje potenciálně miliardová Ledová království 3, Toy Story 5 atd. Pro letitou foxovskou franšízu, která bohužel nevystoupila ze svého stínu, v bombastických plánech místo nejspíše nebude. Zázraky se samozřejmě dějí, ale obávám se, že šikovný režisér Wes Ball hollywoodského souputníka Matta Reevese nenapodobí a svoji opičí trilogii si nenatočí. Frčíme dál.

Až se stříbrem se musel spokojit Kaskadér. Pokles o polovinu by za normálních okolností nebyl brán jako žádná tragédie, ale opomíjené profesi zaslíbený akčňák s Ryanem Goslingem a Emily Blunt se minulý víkend odpíchnul za bídných 27,5 mega a s pomocí aktuálních 13,7 míčů se ani po deseti dnech v USA nepřekulil přes páďo. Přitom se pořád hraje ve více než 4000 kinech!

Záchrannou sítí pro Universaly bohužel nebude ani zbytek světa, kde se zatím povedlo trhnout slabých 54 mega. Při pohledu na globálních 104 melounů je radno očekávat exitus z kin už někde u zoufale nedostatečných 150–180 míčů. Vzhledem k totožnému (ne-li ještě většímu) budgetu to sakra bolí. Studio, které letos bezesporu potopí i nákladné nahánění tornád s Glenem Powellem Twisters, nebude tratit „pouhé“ desítky milionů. Tady se ztráty vyšplhají daleko za hranici 100 milionů doláčů. Uf.

Že by Universalům pomohla alespoň Zendaya? Také ne. Tenisoví Rivalové na bronzu sice ani zdaleka nekolabují a při pohledu na aktuálních 38 míčů (víkend jich přidal 4,6) v USA pořád doufají v celkové páďo, ale ani tady se zbytek světa zrovna nepředvedl. Globálních 68 melounů nedává moc šancí na splacení vysokého 55milionového rozpočtu. Aspoň, že režisér Luca Guadagnino nezklamal a hrstce diváků naservíroval další chválenou kvalitku.

Bramboru loupe další z řady levných hororů. Tarot se podobně jako jeptiškovská Neposkvrněná se Sydney Sweeney vešel se svými produkčními náklady do deseti mega. Znovu se navíc maximálně šetřilo na marketingu (rozumějte tomu tak, že se u Sony utrácelo jenom za levnou digitální kampaň – nikoliv za drahé televizní spoty). Proto asi není na pořadu dne přehnaně hořekovat při pohledu na pouhých 12 mega z Ameriky a dalších 8 ze zbytku světa.

Závan naděje v depresivních časech dávají alespoň zmutovaná ještěrka a přerostlý opičák na pětce. Vytrvalá Godzilla x Kong se pomalu loučí s americkými kiny na 192 milionech (po aktuálním 2,6 milionovém víkendu se ještě v zámoří pokusí zabojovat o dvě kila) a především díky výjimečným 130 melounům z koprodukující Číny se celosvětově přehoupla přes 558 mega. Adam Wingard a Warneři mohou slavit, protože pokud na chvíli opomineme nelítostnou inflaci, tak do kin patrně uvedli kasovně nejúspěšnější Godzillu všech dob. Kong: Ostrov lebek s 568 miliony bude pravděpodobně pokořen již příští (maximálně přespříští) víkend!

Křesťanskou agitku na šestém place Unsung Hero odbydu pouze s tím, že pětinový pokles stačil na aktuálních 16,8 milionů a jistě nejenom mnou čím dál více nenaviděnější hrobaři filmů z Lionsgate po delší době netratí kalhoty. Rozpočet byl totiž podle všeho poloviční a marketing je klasicky vyšel na naprosté minimum.

Oni sami by si však jistě přáli, aby jim byl bůh nakloněn spíše v případě akčňáku Guye Ritchieho z druhé světové The Ministry of Ungentlemanly Warfare, který plodný Brit pořídil za 60 mega. V Americe se Cavill, Ritchson a spol. právě loučí s kiny s mizernou dvackou. Guy bohužel rezignoval na pecky, mezi které řadím ještě Gentlemany, a najel na jeden zapomenutelný (a kina čím dál častěji vynechávající) snímek za druhým. Mrzuté.

Kung Fu Panda 4 na sedmičce v kinech počítá poslední dny, než ji jako první volbu pro rodinky s malými ratolestmi vystrnadí Krasinskiho Imaginární přátelé a následně Chris Pratt jako líný, tlustý a podle prvních čísel ze světa pořád oblíbený kocour Garfield. Prvních 22 trhů hlasí hezkých 36 milionů a bude líp. Mnohem líp. Nezdolné Pandě každopádně brzký nástup konkurence moc vadit nemusí, protože globálně má na kontě vzhledem ke střídmému 80milionovému budgetu už vyloženě fantastických 530 mega. Animáky letos jsou a budou jedním z mála světlých bodů prokleté kinosezóny.

Téměř finišujeme. Na osmičce se pomalu loučí s kiny Občanská válka a odvážní sympaťáci z A24 budou spokojeni. Více než 65 míčů bude stačit na americký závěr někde u 68–70 melounů. V součtu se zbytkem světa se už naštěstí povedlo o pár mega překonat kilo. Ne, na nějaké velké vyskakování to vzhledem k rozpočtu 50 melounů pořád není, ale časem se poslední film Alexe Garlanda bezesporu dostane do plusu, což je letos vítězství.

Jenom pro pořádek dodávám, že devítku bere další z řady obnovených premiér Star Wars: Epizody I – Skryté hrozby. Propad o vysokých 83 % nikoho příliš netankuje. Na sklonku devadesátých let neznámá Keira Knightley napodobující Natalii Portman alias princeznu Amidalu, cool kluzáky, zlověstný Darth Maul a infantilní Jar Jar Binks se zaskvěli už minulý víkend s 8 miliony.

No a konečně na desítce se loučí hororová Abigail. Tu už můžete potkat na svých toulkách internetem, takže aktuálních 25 milionů z USA a dalších 12 ze zbytku světa bude pro jeden z těch dražších žánrových kousků (rozpočet měl být 28 milionů) trochu trpká rozlučka s multiplexy.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Za týden zkusí svoje štěstí v kinech John Krasinski. Jím režírovaný animák Imaginární přátelé podle prvních zpráv není nijak extra předražený (nízkým 70 milionovým rozpočtovým tamtamům však osobně vzhledem k účasti pokaždé drahého Reynoldse moc nevěřím), tak se nechme překvapit. Jenom druhé housle budou každopádně hrát životopisný snímek o Amy Winehouse Back to Black a horor Cizinci: Kapitola 1 od Hollywoodem před lety zavrženého Rennyho Harlina.

---

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (88)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace