Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 29.5.2024, svátek má Maxmilián 

Hledej

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Podaří se vyřešit Problém tří těles?

13.05.2024   Renata Šindelářová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Podaří se vyřešit Problém tří těles?První řada sci-fi seriálu spuštěná 21. března na Netflixu vychází z knižní předlohy oblíbeného čínského autora Lioua Cch’-sina. Knižní předloha sestává ze tří dílů a stejně tak by i filmová série měla dostát tří řad. Hlavním tématem je mimozemská invaze, která však probíhá úplně jinak, než jsme dosud kdy viděli či si vůbec představovali. 

Mimozemšťané nás totiž ve skutečnosti nenapadnou, ale vyšlou k nám tzv. sofony, subatomární částice, které však mají kontrolu nade vším,co se na Zemi děje, a oni se snaží zabrzdit náš vědecký pokrok. V souvislosti s tím se odehrávají vědcům po celé planetě zvláštní věci - mívají vize, páchají podivné sebevraždy.

Příběh ovšem začíná v šedesátých letech v Číně, kde mladá fyzička, zdrcená svým vlastním životem a společností jako takovou naváže náhodně kontakt s civilizací, jež je vyspělejší než naše, ovšem řeší neustále problém vyplývající z umístění své vlastní planety v nestabilním systému tří sluncí.

První díl série mě po pravdě příliš nepřesvědčil. Podchycením několika záhadných témat a neuvěřitelných událostí najednou na mě působil jako nikam nevedoucí seriál Ztraceni, v němž šlo pouze o předkládání nových a nových zápletek, jež ovšem nakonec nikam nevedou. Od druhého dílu se ovšem začaly dílky postupně skládat a přicházely první, navíc logické odpovědi. Z mystické slátaniny se náhle začalo klubat nefalšované sci-fi, byť velmi zaměřené na osobní problémy a vztahy hlavních postav (na rozdíl od knižního pojetí, jak upozorňují někteří čtenáři). Věřím, že tato okolnost ovšem značně přispívá k přiblížení většině diváků.

Nevíme takřka nic o mimozemské civilizaci, která se rozhodla obývat s námi - nebo bez nás, když nebude zbytí - naši planetu. Víme jen to, že se k Zemi přiblíží za čtyři sta let. Do té doby nás ovšem potřebuje sledovat a kontrolovat. Co to udělá s lidstvem? Jak ho to rozdělí či naopak koho společný boj proti neviditelnému nepříteli spojí? Je to velmi zajímavá představa a musím říci, že by ve skutečnosti zasloužila mnohem více prostoru, než jaký jí byl věnován.

Osobně hodnotím velice kladně, neboť mám jen pár drobných připomínek, které ani nestojí za zmínku. Bylo by to jako kritizovat někoho za chybějící tečku v dokonalé větě. Obecně vzbudil seriál příznivé ohlasy, na csfd získal pěkné hodnocení 70 %, přesto je divácká odezva poněkud menší, než tvůrci doufali, a tak bohužel vyvstává otázka, zda jsme se nenamlsali a nyní nebudeme marně čekat na druhou a třetí řadu. Začíná se šuškat, že snad ano. I kdyby se však jendalo o fámu, máme pořád možnost přečíst si knižní předlohu.
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.05 s