Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč jste to přišel nahlásit až teď? Sobík problematizuje obraz „typické“ oběti

Richard Gadd jako Donny, Jessica Gunning jako Martha v seriálu Sobík. Foto: Netflix
Richard Gadd jako Donny, Jessica Gunning jako Martha v seriálu Sobík. Foto: Netflix

Minulý měsíc Netflix uvedl minisérii Sobík. Ta v příběhu o predátorovi a jeho oběti předkládá drásavou osobní terapii, která může být velmi užitečná i pro diváky a společenskou debatu o sexuálním násilí i psychickém zdraví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Autorský projekt scenáristy, herce a komika skotského původu Richarda Gadda, který seriál režíroval podle vlastního scénáře a ztvárnil v něm i hlavní roli, je bezmála čtyřhodinovou autoterapií. Nekouká se na ni snadno, zároveň ovšem trefně poukazuje na některé běžné stereotypy a podrývá obraz „typické“ oběti.

V sérii založené na jeho vlastní one-man show Gadd ztvárňuje hlavní postavu aspirujícího komika Donnyho. A vyrovnává se tak s vlastními traumaty, potížemi se sebepřijetím, ale také s děsivou bezmocí spjatou se stalkingem a sexuálním napadením.

Bylo mi jí líto

„Proč jste to přišel nahlásit až teď?“ ptá se udiveně policista v úvodní scéně série, když Donny přichází nahlásit, že ho již šest měsíců stalkuje Martha – žena, která Donnyho obtěžuje v práci, sleduje před domem a posílá mu stovky e-mailů denně.

Donnyho se strážce zákona na délku obtěžování zeptá nicméně až poté, co ho hlavní hrdina ujistí, že s Marthou nikdy neměl sexuální vztah, jako by snad v takovém případě šlo o polehčující okolnost. Donnyho odpověď, kterou spíše než policistovi adresuje divákům, začíná od samého začátku problematizovat dynamiku mezi obětí a útočníkem – „bylo mi jí líto“.

Série následně diváka provází problematickým „vztahem“ Donnyho a Marthy od jejich prvního střetnutí přes nevinné klábosení v hospodě, ve které Donny pracuje a kde s ním Martha každý den tráví hodiny u baru navzdory svému údajně náročnému povolání právničky.

Pár nesprávně pochopených poznámek a komplimentů, několik nevhodných dvojsmyslných žertů a Donnyho neschopnost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Sexuální násilí a obtěžování

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější