Bývalý fotbalový profesionál, osobitý bavič Petr Švancara v knize „Já su já“

Bývalý fotbalový profesionál, osobitý bavič Petr Švancara v knize „Já su já“

Tisk

svanci 200O svém životě po skončení fotbalové kariéry, ke které se v historkách s ní spojených samozřejmě často vrací, se se čtenáři s vtipem dělí fotbalista a bavič Petr Švancara v nové knize Já su já (XYZ). Napsal ji společně s novinářem Tomášem Klementem a nad jejími stránkami se určitě dobře pobavíte.

 

Fotbalista Petr Švancara byl svým osobitým humorem a pohotovým jazykem pověstný už během své sportovní kariéry. Dnes se stejně suverénně jako se pohyboval na hřišti, pohybuje ve vodách šoubyznysu – jak svoje aktuální pracovní prostředí sám nazývá. Vyprofiloval se v úspěšného moderátora, baviče a komentátora. Vidět ho můžete v pořadu Inkognito, občas si zažertuje s Partičkou, ale především vystupuje v české fotbalové talk-show TIKI-TAKA. Tento pořad je jeho srdeční záležitostí: „TIKI-TAKA je velmi populární pořad, kterej je dneska už číslo jedna ve fotbale. Myslím si, že je to samozřejmě kvalitníma lidma v čele s Vojtou Nouzákem jako režisérem a Peťou Svěceným jako hlavním moderátorem.“

V knize Já su já se spoluautorem Tomášem Klementem zpracovali jeho zážitky z českého fotbalu nebo ze soutěže Survivor. Petr vzpomíná na renovaci fotbalového stadionu Lužánky u Brna, kde se v roce 2015 konal rozlučkový zápas, na kterém se loučil s kariérou. Renovace stadionu se účastnila spousta dobrovolníku a měla velký vliv na celý region. Stranou nezůstávají ani veselé příhody ze setkání se zajímavými lidmi. Aktivní fotbal z Petrova života nezmizel, dnes hraje nižší ligu, protože ho to stále baví: „Hrál jsem 1. A třídu, krajskej přebor, divizu a teď hraju 1. B třídu.“ Součástí knihy je fotopříloha, kde jsou fotky především rodinné, ale i fotbalové či fotografie z Petrova účinkováni v Survivor 2023.

O autorech:

Petr Švancara je bývalý profesionální fotbalový útočník. Svou kariéru začínal v Zetoru Brno, v deseti přišel do Boby Brno, ve dvaceti hrál za Uherské Hradiště, poté za Staré Město. Ve své profesionální kariéře hrál v ČR a na Slovensku a připsal si start v české reprezentaci do 21 let. Po skončení kariéry zahájil spolupráci s Českou televizí jako fotbalový expert. Od 16. července 2020 je hráčem týmu TJ Vilémovice. Petr Švancara se také objevuje v divadelních představeních Partičky a je častým hostem fotbalového diskusního pořadu TIKI-TAKA na O2 TV Sport.

Tomáš Klement je rozhlasový novinář, který aktuálně působí v ČRO Vltava. Vedle rozhlasu je jeho vášní divadlo. Jako herec a režisér působí v pardubickém amatérském Divadle Exil. Na pardubickém zámku od roku 2016 organizuje největší open air festival v Pardubickém kraji Pernštejn(l)ove. Sbírá vinylové desky, čte detektivní romány, hraje badminton, má rád moderní architekturu a chodí po horách. Kromě spolupráce na knize Já su já je autorem úspěšné biografie atletky Zuzany Hejnové – Zuzana Hejnová rychlá holka.

Kniha vyšla 24.4.2025, nakladatelství XYZ, vychází i jako e-book

svanci

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

To nejlepší z Turnového háje

be100fTurnový háj, kniha tvořená krátkými sloupky Evy Turnové, které byly pravidelně publikovány v časopisech Instinkt a Reflex, vyšla poprvé již v roce 2012 a od té doby se dočkala dalších třech pokračování. Nyní vydává tato autorka, rockerka, ale i scénáristka ...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...