Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Čeští vědci vytvořili web, který ukáže, jaké klima bude v jednotlivých částech země do konce století

Foto: ClimRisk.cz

Čeští vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) vytvořili unikátní internetovou stránku ClimRisk, na které lze zjistit, jaké klimatické podmínky budou v Česku panovat do konce tohoto století. Informace může využívat široká veřejnost, podle tiskové zprávy však bude přínosná zejména pro zemědělské, lesnické či stavebnické obory a pro podnikatele, kteří zvažují, kam investovat.

Vědci na webu zveřejnili informace o klimatu hned ve dvou úrovních. Česko je podrobněji rozděleno na pětisetmetrová území, střední Evropa je pak v rozlišení 10 kilometrů a zahrnuje části Slovenska, Polska, Německa, Rakouska i Maďarska. Údaje na stránce představují nejpravděpodobnější odhady budoucího klimatu.

Na základě objektivních kritérií jsme z téměř 30 klimatických modelů určili sedm, které nejvíce reprezentují nejistotu odhadu, a vzali v úvahu i čtyři možné scénáře budoucího chování lidstva ve vztahu k využívání fosilních paliv a k opatřením na ochranu klimatu,“ vysvětluje bioklimatolog a vedoucí týmu Klimatická změna Miroslav Trnka.

Na serveru je možné vidět předpovědi středoevropských klimatických podmínek až do roku 2090. Kromě průměrných teplot web obsahuje i údaje o vlhkosti vzduchu, rychlosti větru nebo i o délce slunečního svitu. Na modelových výstupech je zřetelné, že už několik desetiletí dochází k postupnému zvyšování průměrné roční teploty. Na rozdíl od počtu tropických dnů klesá počet mrazových dnů a počet dnů se sněhovou pokrývkou.

Ukázka dialogu výběru oblasti, který lze provést i prostým kliknutím do mapy v oblasti zájmu. Foto: ClimRisk

Například v pražských Vinohradech tvořil mezi lety 1981 až 2010  květnový teplotní průměr 15,2 °C, v období 2051-2080 už má být teplota o 2,6 °C vyšší. V srpnu má být podle vědců teplotní rozdíl až 3,7 °C. Naopak ke snížení dochází u srážek. V prvním zmiňovaném květnovém období byl průměr 57.2 mm, ve druhém bude číslo nižší o 2,5 mm.

Brně bylo v květnovém období 1981-2010 průměrně 15,5 °C, v současnosti je průměr 16,2 °C a do roku 2065 se má přiblížit k číslu 18,1. Tropických dnů, tedy tehdy, kdy teplota dosáhne minimálně 30 °C, připadlo na první období 0,2. V roce 2065 už to má být 2,4 dnů. V srpnu se jedná o čísla 5,4 (k roku 1995), 10,00 (k minulému roku) a 15,8 (k roku 2065).

Ostravě byly průměrné teploty ve srovnání s Prahou a Brnem nejnižší. Ve stejných letech a období (květen) se mluví o číslech 14,5 °C, 15,5 °C a 17,2 °C. Stejně jako v ostatních oblastech se ale i zde bude zvyšovat počet hodin slunečního svitu. V roce 1995 svítilo slunce průměrně přes 251 hodin, v minulém roce se číslo zvedlo o 13 a půl hodiny a v roce 2065 má svítit více než 292 hodin.

Výhodou současného zpracování dat je i vyjádření nejistoty předpovědi pro dané území. Jelikož je zpracováno reprezentativní množství modelů a emisních scénářů, uživatel vidí i nejistotu v odhadu možného vývoje klimatu v konkrétním místě zájmu. ClimRisk zahrnuje jak optimističtější, tak i pesimističtější scénáře, ale uživatel má k dispozici zejména to, co lze považovat za střední odhad,“ uvádí Trnka a doplňuje, že z celosvětového pohledu bohužel zatím reálný vývoj klimatu odpovídá těm pesimističtějším prognózám.

Jednotlivá území i oblasti předpovědi naleznete na webu www.climrisk.cz.

Související články

Zaručeně zlepší den

Cestujte bez stresu – spousta tipů pro pohodové a bezstarostné cestování

NASA chce zavést jednotný lunární čas

Gorily se bijí do hrudi, aby předešly konfliktu. Nechtějí bojovat

„Hovězí rýže“ z Jižní Koreje. Bude to jídlo budoucnosti?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?

Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?

Sníte o tom koupit si dodávku a projet s ní svět, ale nevíte, jak na to? Co je potřeba? Kde začít?…