Senua pomáhá porozumět lidem s psychózou, říkají autoři Hellblade 2
i Zdroj: Ninja Theory / Microsoft
Hellblade 2 Novinka Senua pomáhá porozumět lidem s psychózou, říkají autoři Hellblade 2

Senua pomáhá porozumět lidem s psychózou, říkají autoři Hellblade 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

13. 5. 2024 09:00

Video přibližuje, jak se tvůrci ze studia Ninja Theory postavili ke ztvárnění duševního onemocnění, s nímž se potýká hlavní hrdinka Hellblade 2.

Reklama

  • Autoři Hellblade 2 spolupracovali se specialisty z oboru neurověd
  • Také se opírali o poznatky lidí se zkušeností s psychózou
  • Hra podle nich může zprostředkovat porozumění lidem s tímto problémem

Na hlavní hrdinku z Hellblade 2 čekají nekonečné zástupy neřádů, bojovat však bude muset i s neodbytnými hlasy, které slyší jen ona. Dostupné ukázky k navazujícímu dílu ostatně dokládají, že se psychóza příliš nezlepšila.

K tématu se na stránkách Xbox Wire vyjádřil Dom Matthews, šéf studia Ninja Theory, který chtěl vyzdvihnout přínos konzultantů z oblasti duševního zdraví, s nimiž tým během vývoje spolupracoval. Za tímto účelem vzniklo níže přiložené video.

Tvůrci Senua's Saga: Hellblade 2 odhalili hardwarové požadavky PC verze
i Zdroj: Xbox Game Studios / Ninja Theory

Tvůrci Senua's Saga: Hellblade 2 odhalili hardwarové požadavky PC verze

Již 21. května 2024 se dočkáme vydání Senua's Saga: Hellblade 2. Pokračování akční adventury Hellblade: Senua's Sacrifice z…

3. 5. 2024 22:00

Video dokládá, že se psychóza utrápené Senuy opírá o poznatky z neurověd a skutečné prožitky lidí žijících s tímto problémem. „Když nás poprvé napadla myšlenka vyprávět příběh postavy, která prožívá psychózu, okamžitě jsme věděli, že máme povinnost tomuto tématu důkladně porozumět,” zmínil Matthews. 

V této souvislosti poukázal na spolupráci s Paulem Fletcherem, profesorem univerzity v Cambridge, který se specializuje na neurovědy. „To nás následně přivedlo k navázání spolupráce s Recovery College East a dalšími skupinami lidí, kteří mají stejně jako Senua skutečnou životní zkušenost s tím, že viděli a slyšeli věci, které ostatní neviděli a neslyšeli.”

Autoři si váží zpětné vazby, jakou získali od fanoušků v případě první hry. „Některým pomohla pochopit jejich vlastní zkušenost, jiným zase pomohla zpracovat zážitky jejich blízkých. A mnohým pomohla vybudovat empatii k milionům lidí, kteří denně bojují s problémy duševního zdraví.”

Senua’s Saga: Hellblade 2 dorazí již 21. května na PC a konzole Xbox Series, hra bude k dispozici také v Game Passu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama