​Škoda za krádež komponentů trakčního vedení u Prosenic činí 700 000 Kč

​Škoda za krádež komponentů trakčního vedení u Prosenic činí 700 000 Kč

13.5. - Škoda způsobená krádeží komponentů trakčního vedení u Prosenic na Přerovsku, která v sobotu zásadně zkomplikovala provoz na páteřním koridoru mezi Přerovem a Ostravou, byla vyčíslena na 700 000 korun. Kriminalisté případ vyšetřují pro dva trestné činy, kromě krádeže také pro podezření z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Pachateli hrozí až šestileté vězení, sdělila mluvčí policie Petra Vaňharová. Provoz na trati byl plně obnoven až ve večerních hodinách.

K incidentu došlo v sobotu dopoledne. Dosud neznámý pachatel podle policie odcizil na železniční trati v blízkosti stanice Prosenice z trakčních podpěr dva kotevní nástavce trolejového drátu o průměru devět milimetrů, každý o délce 50 metrů. "V důsledku toho došlo na jedné z kolejí k prověšení sestavy trakčního vedení s následným poškozením projíždějící lokomotivy nákladní vlakové soupravy. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 700 000 korun," uvedla policejní mluvčí.

Provoz na hlavním koridoru mezi Přerovem a Ostravou musel být podle mluvčího Správy železnic Martina Kavky v sobotu kolem 12:00 zastaven, po půldruhé hodině byl obnoven s omezením. Komplikace na trati se dotkly řady spojů, některé dosahovaly i dvouhodinových zpoždění. Dopad to mělo i na vlaky, kterými mířili hokejoví fanoušci na druhý den světového šampionátu v Praze a Ostravě. "K plnému obnovení provozu došlo až ve večerních hodinách," dodala policejní mluvčí.

Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a krádeže. Pachateli hrozí trest od jednoho roku do šesti let nebo peněžitý trest.

(čtk)

Ilustrační foto: LAN

spinner