slider
Facebook - Buggyra Racing Instagram - Buggyra Racing Twitter - Buggyra Racing Youtube - Buggyra Racing Flickr - Buggyra Racing

13.05.2024

Faktor Spa: Mičánek Motorsport powered by Buggyra jede z „prokletého“ okruhu s druhým místem

Smolná série závodů na legendárním okruhu Spa-Francorchamps je u konce. Tým Mičánek Motorsport powered by Buggyra veze z druhého podniku série Lamborghini Super Trofeo Europe druhé místo. Získal ho Bronislav Formánek se Štefanem Rosinou v prvním závodu. Ten druhý pak předčasně ukončila červená vlajka.

 

Faktor Spa: Mičánek Motorsport powered by Buggyra jede z „prokletého“ okruhu s druhým místem

Společně s vytrvalostním mistrovstvím světa FIA WEC odstartoval druhý podnik seriálu Lamborghini Super Trofeo Europe. A tým Mičánek Motorsport si z mistrovského víkendu odváží pohár za druhé místo ve třídě Pro-AM. „Štefan s Broňkem odvedli skvělou práci. Štefan závod velmi dobře rozjel a Broněk dokázal dál bojovat a dojet na druhém místě,“ hodnotí výkon posádky ve třídě Pro-AM manažer týmu Jiří Mičánek jr.

 

Dvojice předvedla další sehraný výkon, i když vztah k legendárnímu okruhu má Rosina s Formánkem úplně odlišný. „Tu trať zbožňuji, znám ji dvacet let, mám rád, jak je rychlá,“ vyznává se Rosina. To ukázal i v kvalifikaci, ze skvělého času mu nakonec ukousla cenné desetiny penalizace za překročení rychlosti na pit lane.

 

Naopak pro Bronislava Formánka je okruh ve Spa spíš zakletý. „Z druhého místa mám opravdu radost. Beru to tak, že Spa je pro nás trať, na které nám to „papírově“ jde nejméně ze všech. Takže teď už by to mělo být jen lepší,“ říká Formánek.

 

Druhý závod, který předčasně ukončila červená vlajka, dojel Formánek s Rosinou oficiálně na šestém místě, ve skutečnosti se ale z padesátiminutového závodu odjelo bez „vlajek“ jen několik málo minut. Kvůli nehodám soupeřů strávilo startovní pole většinu času za safety car, poté race direction závod přerušilo a kvůli časové tísni jej nakonec neobnovilo. „Oficiálně jsme šestí, zatím ale nevíme, jestli se budou udělovat plné body, nebo se budou krátit na půlku. Po prvním závodu jsme byli ve třídě Pro-Am průběžně v čele šampionátu, nyní ještě čekáme na výsledky,“ vysvětloval den po skončení závodu Jiří Mičánek.

 

 

Další cenné zkušenosti sbírala ve Spa-Francorchamps i juniorská posádka Jáchym Galáš a Matěj Pavlíček. Galáš skvěle bojoval v kvalifikaci, o rychlý čas jej ale připravil provoz na trati a pomalejší vozy. „Bohužel jsem nemohl zajet ani jedno čisté kolo. V tom nejlepším jsem na konci okruhu chytl pomalejší vozy, které si chystaly gumy na rychlé kolo,“ popisuje dvaadvacetiletý pilot. Matěj Pavlíček pak musel vytěžit maximum za situace, kdy trať téměř neznal, startoval na ní totiž poprvé. Do kvalifikace nastoupil v situaci, kdy ve volných trénincích odjel sotva tři rychlá kola. První závod přesto dokázala dvojice dokončit na šestnáctém místě v elitní třídě PRO.

 

Ve druhém závodu se Matěj Pavlíček dokázal propracovat hned po startu o několik pozic dopředu, i jeho pak ale v postupu zastavily safety car a žluté vlajky. Jakmile předal auto Galášovi, přišla pak vlajka červená. „Byl bych rád, kdybych mohl říct něco pozitivního, ale tento víkend vůbec nevyšel podle našich představ. Červená vlajka v druhém závodu přišla hodně nešťastně a je škoda, že byl závod potom ukončen,“ uzavírá Pavlíček.

 

Jiří Mičánek věří, že v příštím závodu, který se pojede opět jako součást mistrovství světa WEC přímo během legendární čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans, bude situace přehlednější a závody se objedou bez vážných incidentů. „Lamborghini Super Trofeo je jednoznačně nejprestižnější cupový seriál na světě, nyní ale doplácíme na to, jaký je o něj zájem a kolik aut v něm startuje. Věřím, že příště se dočkáme normálního průběhu, kdy budou rozhodovat opravdu jen naše výkony na trati s co nejmenšími zásahy race direction,“ uzavírá manažer týmu. 

Odesláním e-mailové adresy souhlasíte se Zásady o ochraně osobních údajů.

© BuggyraRacing

Webové stránky na míru od Lerstudio Hradec Králové