Hizballáh s Izraelem koketují s válkou v Libanonu, část 2.

Hizballáh s Izraelem koketují s válkou v Libanonu, část 2.
Izraelské obrněné jednotky / IDF (Zvětšit)

Ačkoli pozornost světa poutá válka mezi Izraelem a Hamásem v Gaze, ještě mnohem větší riziko představuje doutnající konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem na severu země na hranicích s Libanonem. Od 7. října 2023 zde už došlo dohromady k více než čtyř a půl tisícům raketových, dronových, dělostřeleckých a jiných vzájemných útoků mezi oběma stranami. Hizballáh rovněž opakovaně porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1701: Rozmístil své síly a vypálil protitankové řízené střely a další zbraně dlouhého dosahu proti Izraeli z pásma mezi tzv. Modrou linií a řekou Litani v jižním Libanonu.[1]

Navzdory nedávaným veřejným vyjádřením[2] ohledně možné dohody s Hamásem o rukojmích, zahrnující ochotu jednat o „obnovení udržitelného míru“ v Gaze, izraelská vláda hodlá ofenzivu v Rafáhu provést. Návrh příměří zprostředkovaný Egyptem a Katarem (pozastavení bojů v Gaze na šest týdnů) výměnou za propuštění 33 izraelských rukojmích zřejmě přinese jen pouhý odklad útoku na Rafáh. Nicméně dokud mají IDF plné ruce práce s Gazou, Izrael v Libanonu neotevře novou frontu s Hizballáhem. Udržení konfliktu pod hranicí otevřené války však znamená riziko vážnějšího konfliktu v budoucnu s mnohem mocnějším, lépe připraveným a trpělivým nepřítelem.

Izrael si ve svých válkách zcela internalizoval výhodu prvního tahu, zatímco Hizballáh a další skupiny napojené na Írán v Libanonu a Sýrii nadále hromadí zbraně, kterými mohou zasáhnout celé území Izraele; navíc Hizballáh nadále porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1701 a operuje na hranicích, odkud pořádá palebné přepady. Tyto faktory dohromady utváří nestabilní situaci na již tak napjatém Blízkém východě.

Násilí mezi Izraelem a Hizballáhem propuklo téměř okamžitě po sedmém říjnu po dvou desetiletích konfliktu nízké intenzity. A jeho intenzita od té doby stoupá. Z oblasti kolem Modré linie a z Golanských výšin nuceně odešlo více než 150 000 civilistů na obou stranách izraelsko-libanonské hranice. Proto zejména v Izraeli roste tlak na změnu bezpečnostní situace, aby se civilisté mohli vrátit.

Historie napovídá konflikt

Hizballáh se od svého počátku vymezoval proti Izraeli a zasvětil se jeho vyhnání z Libanonu. Izrael a Hizballáh proti sobě v 80. a 90. letech minulého století vedli pravidelné operace navzdory přítomnosti prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL) a Hizballáhu se podařilo v roce 2000 donutit izraelskou armádu ke stažení ze země. Hizballáh přitom provedl řadu teroristických útoků proti izraelským cílům po celém světě.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu Armádních novin! Chci PREMIUM účet

Související články

Teroristické hnutí Hizballáh v Jižní Americe

Libanonská šíitská teroristická organizace Hizballáh působí kromě své domoviny po celém světě. Jedna ...

PREMIUM Interceptor SM-3 ochránil Izrael: Bojový debut protiraketového obránce Evropy

Během bezprecedentního íránského úderu proti Izraeli americké námořnictvo (US Navy) proti íránským ...

PREMIUM Na sudu střelného prachu: Izrael pečlivě zvažuje protiúder proti Íránu

Při sobotním útoku bylo na Izrael vypáleno podle odhadů 36 střel s plochou dráhou letu, 110 ...

PREMIUM Hizballáh s Izraelem koketují s válkou v Libanonu, část 1.

Od chvíle, kdy Izrael zahájil invazi do Gazy s cílem zničit Hamás po útoku ze 7. října, si Izrael a ...

Do diskuze PREMIUM článku mohou přispívat jen uživatelé s premium účtem.