Doosan investuje v Plzni tři miliardy korun, chce tam vyrábět generátory

foto Tisková konference vedení jihokorejské společnosti Doosan, 13. května 2024, Praha. Na snímku výkonný viceprezident Doosan Enerbility, Power service business group Seungwoo Sohn (vlevo) a provozní ředitel Doosan Škoda power s.r.o Daniel Procházka.

Praha - Jihokorejský Doosan, jeden z největších světových výrobců parních turbín pro elektrárny, investuje v plzeňské dceřiné společnosti Doosan Škoda Power tři miliardy korun. Do Plzně chce letos přesunout výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren a malých modulárních reaktorů (SMR). Zároveň tam plánuje vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě. Novinářům to dnes sdělili zástupci společnosti na tiskové konferenci v Praze.

Fotogalerie

Jihokorejská firma přenese pod dceřinou společnost technologii vzduchem chlazených generátorů s výkonem do 300 megawattů (MWe) použitelnou pro hlavní model parní turbíny. V Plzni chce rovněž podpořit výrobu parních turbín pro SMR a plynových turbín o výkonu 100 MWe, která je v současné době ve vývoji. Plzeňská firma by se měla podílet i na vývinu turbín s přechodem na spalování vodíku.

"Rozhodli jsme se přenést do ČR technologii pro výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren i malých modulárních reaktorů tak, aby se český průmysl významně podílel na projektech skupiny Doosan na světových trzích. Zároveň v Plzni plánujeme vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě, které přinese více pracovních míst a zařadí ČR na mapu několika málo výrobců na světě," řekl generální ředitel mateřské Power Service Business Group Doosan Son Sung-U.

Doosan podle zástupců firmy nebude šetřit investicemi ani podporou. Jak vysoké budou další investice v ČR, se firma zatím nedohodla. "Chceme, aby mohl český a korejský průmysl v budoucnu společně růst a vzájemně těžit ze své konkurenceschopnosti a odborných znalostí, které společně uplatníme nejenom na dodávkách v České republice, ale také na globálním trhu," uvedla firma v tiskové zprávě.

Plzeňský Doosan, jehož turbíny pracují v 63 zemích, dodává až z 90 procent do ciziny. V roce 2023 jeho tržby podle výkonného ředitele Daniela Procházky činily 4,8 miliardy korun, meziročně tak byly zhruba o 35 procent vyšší. Celosvětově tržby Doosanu loni dosáhly zhruba 15 miliard dolarů (344 miliard korun).

Doosan Škoda Power v roce 2022 ČTK sdělil, že v předešlých dvou letech dodával nová turbosoustrojí až z 90 procent do zahraničí, a to do desítek zemí světa. Letos například společnost oznámila, že dodá na americkou Floridu turbosoustrojí o výkonu 15 MWe pro spalovnu komunálního odpadu. Další dvě turbínová soustrojí za více než tři miliardy korun dodá polské teplárně v Plocku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pátek 7. června 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď