Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Vědci náhodou objevili v lidském těle nový orgán. Duktální žláza

V roce 2020 vědci objevili v lidském těle nový orgán. Čtyři roky po tomto převratném objevu se v tiskové zprávě konečně dozvídáme, jak k němu došlo.

Mělo se za to, že všechny orgány v lidském těle jsou vědcům známy již odedávna. Ukázalo se, že existuje jeden, o kterém jsme nevěděli. Tento nečekaný objev učinili odborníci z Nizozemského institutu pro výzkum rakoviny.

Vše začalo tím, že vědci provedli sérii snímků počítačovou tomografií (CT) a PET na pacientech, kterým byla podána radioaktivní glukóza. Tato vyšetření umožňují odhalit na snímcích nádory díky nitrožilně podané glukóze, která je “rozzáří”.

Podle internetových stránek Unilad se glukóza váže na protein PSMA, který se nachází ve slinných žlázách. A právě tam byl tento objev učiněn.

Aby se vědci ujistili, že je jejich objev opodstatněný, provedli testy na zhruba stovce dalších pacientů. Už nebyl prostor pro pochybnosti: orgán byl přítomen i u nich.

Tento orgán se nachází za nosem, kde se nosní dutina stýká s hrdlem. Vědci jej nazvali “trubicová žláza” nebo “trubicová slinná žláza”. Tato žláza se připojuje k již známé příušní žláze (ve tvářích), podjazykové žláze (pod jazykem) a podčelistní žláze (v horní části krku).

Zdroj: Unilad, Livescience, Titulní obrázek: Pixabay.com / PublicDomainPictu