Vaše poloha:
Nehýbete se dost? 10 varovných signálů, které byste neměli ignorovat
(Foto: canva.com)
Nehýbete se dost? 10 varovných signálů, které byste neměli ignorovat
(Foto: canva.com)

13.05.2024

Nehýbete se dost? 10 varovných signálů, které byste neměli ignorovat

V dnešní uspěchané době se mnoho z nás potýká s nedostatkem pohybu. Sedavý způsob života, práce u počítače, stres a nedostatek volného času vedou k tomu, že se hýbeme méně, než bychom měli. To ale s sebou nese i značná zdravotní rizika.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Příznaky, že se málo hýbete
  • Co dělat, když se málo hýbete?

 

 

V tomto článku se podíváme na 10 varovných signálů, které by vám mohly napovědět, že se hýbete příliš málo. Pokud si u sebe některý z nich všimnete, je nejvyšší čas s tím něco dělat.

 

1/ Nadměrná únava

 

Jedním z nejčastějších příznaků nedostatku pohybu je chronická únava. Pokud se cítíte unavení i po dostatečném spánku, máte potíže s koncentrací a chybí vám energie, je to jasný signál, že byste se měli více hýbat. Pohyb totiž stimuluje produkci endorfinů, které zlepšují náladu a dodávají energii.

 

2/ Nárůst váhy

 

Nedostatek pohybu vede k zpomalení metabolismu a hromadění tuku v těle. Pokud i přes zdravou stravu přibíráte na váze, je to další důvod k tomu, abyste se začali více hýbat. Pravidelná fyzická aktivita vám pomůže spalovat kalorie a udržovat si zdravou váhu.

 

3/ Bolest zad a kloubů

 

Sedavý způsob života může vést k bolestem zad a kloubů. Pohyb totiž posiluje svaly a kosti a zlepšuje rozsah pohybu. Pokud vás často bolí záda nebo klouby, zkuste se více hýbat a věnovat se cvičení, které posiluje svaly trupu a protahuje klouby.

 

4/ Slabé svalstvo

 

Nedostatek pohybu vede k ochabování svalů. Pokud máte pocit, že vaše svaly nejsou tak silné jako dřív, je to další signál, že byste se měli více hýbat. Pravidelné cvičení posiluje svaly a zvyšuje jejich sílu a vytrvalost.

 

5/ Zvýšené riziko chronických onemocnění

 

Nedostatek pohybu je spojován s vyšším rizikem vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cévní mozkové příhody, diabetes 2. typu a některé druhy rakoviny. Pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko těchto onemocnění a zlepšuje celkové zdraví.

 

6/ Špatná nálada a deprese

 

Pohyb má blahodárný vliv na psychiku. Pokud se cítíte sklíčeně, podrážděně nebo máte depresivní nálady, zkuste se více hýbat. Pravidelná fyzická aktivita stimuluje produkci endorfinů, které zlepšují náladu a snižují stres.

 

7/ Potíže se spánkem

 

Nedostatek pohybu může vést k potížím se spánkem. Pokud máte potíže s usínáním nebo se v noci často budíte, zkuste se více hýbat během dne. Pravidelná fyzická aktivita vám pomůže lépe usnout a zlepšit kvalitu spánku.

 

8/ Tvýšení krevní tlak

 

Nedostatek pohybu může vést ke zvýšení krevního tlaku. Pravidelná fyzická aktivita pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje kardiovaskulární zdraví.

 

9/ Zvýšená hladina cholesterolu

 

Nedostatek pohybu může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Pravidelná fyzická aktivita pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu.

 

10 / Zvýšená hladina cukru v krvi

 

Nedostatek pohybu může vést ke zvýšení hladiny cukru v krvi a k rozvoji diabetu 2. typu. Pravidelná fyzická aktivita pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko diabetu 2. typu.

 

Co dělat, když se příliš málo hýbete?

 

Pokud si u sebe všimnete některého z těchto varovných signálů, je nejvyšší čas začít se hýbat. Nemusíte hned začít s náročným tréninkem. Zkuste začít pomalu a postupně zvyšovat intenzitu a délku tréninku.

 

Tipy pro začátek

 

1. Začněte s chůzí: Chůze je skvělý a jednoduchý způsob, jak se začít hýbat. Můžete chodit venku, doma na místě nebo na běžeckém pásu. Začněte s krátkými procházkami a postupně je prodlužujte.

2. Vyzkoušejte domácí cvičení: Na internetu najdete mnoho cvičebních videí a programů, které můžete provádět doma. Můžete cvičit s vlastní vahou těla nebo s lehkými váhami.

3. Zapojte se do skupinového cvičení: Skupinové cvičení je skvělý způsob, jak se dostat do pohybu a zároveň se pobavit. Nabídka skupinových cvičení je široká, takže si určitě najdete něco, co vás bude bavit, ať už je to jóga, pilates, zumba nebo něco jiného.

4. Najděte si pohybovou aktivitu, která vás baví: Pokud vás pohyb nebude bavit, pravděpodobně ho dlouho nevydržíte. Najděte si aktivitu, která vás bude těšit, ať už je to tanec, plavání, cyklistika, turistika nebo cokoli jiného.

5. Začněte s malými změnami: Nemusíte hned drasticky měnit svůj životní styl. Začněte s malými změnami, které postupně zapracujte do své rutiny. Můžete například vystoupit o zastávku dřív z autobusu a dojít do práce pěšky, vzít schody místo výtahu nebo si zacvičit během reklamních pauz u televize.

6. Nastavte si realistické cíle: Když si nastavíte nerealistické cíle, pravděpodobně je nesplníte a budete demotivovaní. Začněte s malými, dosažitelnými cíli a postupně je zvyšujte.

7. Najděte si parťáka: Najděte si kamaráda nebo člena rodiny, který bude cvičit s vámi. Mít parťáka vás bude motivovat a pomůže vám zůstat na správné cestě.

8. Odpočívejte: Nezapomeňte si dopřát dostatek odpočinku. Vaše tělo potřebuje čas na regeneraci, aby mohlo správně fungovat a vy se mohli zlepšovat.

 

 

Nedostatek pohybu je jedním z největších rizikových faktorů chronických onemocnění. Pravidelná fyzická aktivita má nespočet zdravotních benefitů, včetně zlepšení nálady, spánku, kardiovaskulárního zdraví a regulace hmotnosti. Pokud jste se v tomto článku našli a zjistili jste, že se hýbete příliš málo, je nejvyšší čas s tím něco začít dělat. Začněte pomalu a postupně, najděte aktivitu, která vás baví, a začněte se hýbat pro své zdraví a lepší pocit.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Dvojí účinek: Jak vápník s vitamínem D ovlivňují riziko rakoviny a srdečních chorob?

Vápník a vitamín D jsou dvě klíčové živiny, které mají zásadní vliv na zdraví kostí a celkového organismu. Nicméně, jejich účinky nejsou omezeny pouze na podporu zdravých kostí. Nedostatek vitamínu D a vápníku může zvýšit riziko mnoha nemocí, včetně srdečních chorob a rakoviny. Zde se podíváme na jejich účinky a důležitost jejich správného užívání.

Hemoroidy: Jak rozpoznat příznaky a kdy vyhledat lékaře?

Hemoroidy jsou bolestivé onemocnění, jenž patří mezi velká tabu. A to i přesto, že jimi trpí přibližně polovina populace nad 50 let. Léčbu hemoroidů přitom mnohdy zvládnete bez problémů sami v pohodlí domova. Jak na to?

Nízký krevní tlak: Nepodceňujte ho a včas vyhledejte pomoc

Nízký krevní tlak, známý také jako hypotenze, je často považován za méně závažný problém ve srovnání s vysokým krevním tlakem. Přestože mnoho lidí může žít s nízkým tlakem bez zjevných problémů, u některých jedinců může způsobovat vážné zdravotní komplikace. Je důležité rozpoznat příznaky a příčiny nízkého krevního tlaku, aby bylo možné včas vyhledat odbornou pomoc a předejít tak závažným následkům.

Hrách v boji proti chronickým onemocněním: Prevence diabetu a srdečních chorob

Chronická onemocnění, jako je diabetes a srdeční choroby, představují v dnešní době jednu z největších zdravotních výzev. Tato onemocnění ovlivňují miliony lidí po celém světě a mají významný dopad na kvalitu života a zdravotní systém. Klíčovou roli v prevenci a léčbě těchto nemocí hraje strava. Správně sestavená dieta může nejen předcházet vzniku těchto onemocnění, ale také pomáhat při jejich léčbě. Jednou z potravin, která získává stále větší pozornost pro své zdravotní benefity, je hrách. Tento nenápadný luštěninový zázrak se ukazuje jako cenný pomocník v boji proti chronickým onemocněním.

Únava a ztráta chuti k jídlu: Může jít o skryté symptomy rakoviny ledvin

Únava a ztráta chuti k jídlu jsou běžné symptomy, které mohou signalizovat celou řadu zdravotních problémů. Avšak méně známým faktem je, že tyto příznaky mohou být také varovnými signály rakoviny ledvin. Tento typ rakoviny je často diagnostikován v pokročilejších stádiích právě kvůli tomu, že jeho rané symptomy bývají velmi nenápadné a snadno přehlédnutelné.

Které testy podstoupit po kousnutí klíštětem: Prevence boreliózy a klíšťové encefalitidy

Kousnutí klíštětem může mít vážné zdravotní následky, pokud není správně ošetřeno a sledováno. Dvě nejznámějšího onemocnění přenášená klíšťaty jsou borelióza a klíšťová encefalitida. Včasná diagnostika a prevence jsou klíčové pro minimalizaci rizik spojených s těmito chorobami. Tento článek se zaměří na testy, které byste měli podstoupit po kousnutí klíštětem, a na preventivní opatření proti těmto závažným infekcím.

Jak správně odstranit klíště: Podrobný návod krok za krokem

Kousnutí klíštěte může vést k přenosu různých nemocí, jako je například lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida. Je proto důležité odstranit klíště co nejdříve a správně, aby se minimalizoval riziko infekce. V tomto článku vám poskytneme podrobný návod krok za krokem, jak postupovat při odstraňování klíštěte, a poskytneme vám užitečné rady, jak se vyhnout možným komplikacím.

10 tipů, jak zůstat produktivní, když vás trápí chronická bolest

Pro řadu jedinců je chronická bolest nevyhnutelnou součástí jejich každodenního života, často brzdící jejich produktivitu a kvalitu života. Nicméně existují strategie, které mohou pomoci minimalizovat vliv bolesti na pracovní výkon a plnění povinností. Máme pro vás deset užitečných tipů, jak zůstat produktivní i přes bolest.

Černý kašel u dětí a dospělých: Klíčové příznaky, které byste měli znát

Černý kašel, známý také jako pertuse, je vysoce nakažlivé respirační onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Vyznačuje se silnými záchvaty kašle, které mohou trvat až minutu a končit zvracením. Černý kašel může být obzvláště nebezpečný pro kojence a malé děti, kteří se s ním hůře vyrovnávají a mohou mít komplikace, jako je zápal plic.

Jak pečovat o tělo v průběhu stárnutí? Klíčové prvky, které vaše tělo potřebuje

Stárnutí je nevyhnutelným procesem, který doprovází život každého člověka. Nicméně, jak se říká, stáří není nemoc, a péče o tělo může významně ovlivnit, jak se cítíme a jak dobře fungujeme i ve vyšším věku. Pro udržení optimálního zdraví a vitality je důležité zaměřit se na klíčové aspekty péče o tělo a zdravotní styl, které mohou pomoci minimalizovat negativní dopady stárnutí.