Lidé, kteří se unaví z celého týdne o víkendu mají menší pravděpodobnost deprese. Informuje studie

Čínští psychiatři tvrdí, že únava o víkendu nemusí být špatná. Přestože vědci z jiných zemí uvádějí, že člověk by měl usínat a vstávat každý den ve stejnou dobu, aby nedošlo k narušení biorytmu, sobotní a nedělní ranní zdřímnutí může být podle čínské studie prospěšné. Odborníci v Číně totiž uvádějí, že lidé, kteří si zdřímnou, méně často trpí depresemi.

Téměř polovina lidí doháněla spánek tím, že o víkendech trávila v posteli více hodin než během pracovního týdne. Celkově bylo zjištěno, že lidé, kteří o víkendu spali o jednu nebo dvě hodiny déle, měli až o 46 % nižší pravděpodobnost výskytu příznaků deprese.

„Deprese je nejčastější duševní poruchou, kterou trpí přibližně 280 milionů lidí na celém světě. Naším cílem je prozkoumat souvislost mezi víkendovým spánkem a příznaky deprese u dospělých. Víkendový spánek, který byl delší přibližně o dvě hodiny, byl spojen se sníženou pravděpodobností výskytu depresivních příznaků. Naše zjištění mohou poskytnout další epidemiologické důkazy o účinnosti spánku na depresivní příznaky,“ uvedli autoři z Číny.

Zdroj: psypost, Titulní obrázek: Pixabay.com / Engin_Akyurt