po., 6. květen 2024 14:26

Znovuzrození herní série Fallout

Televizní seriál Fallout Televizní seriál Fallout Zdroj: Amazon Prime
Jaderná válka, post-apokalyptické přežití a hlavně kontrast absurdity a kruté reality. War never changes, slogan známé herní série Fallout se objevil na obrazovkách jako seriál a sklízí úspěch.

Již dlouho panuje prokletí videoherních adaptací o filmového nebo seriálového prostředí. V poslední době ale toto odvětví začalo sklízet lepší a lepší odezvu jak od diváků, tak od kritiků. Příklady těchto fenoménů jsou například Last of us od HBO, nebo první řada The Witcher od Netflixu. Nyní se k těmto sériím přidává i seriál Fallout.

První věc, kterou je třeba poznamenat, je, že podobně jako u The Last of Us, není nutné, aby jakýkoli divák byl obeznámen se zdrojovým materiálem Fallout. Seriál tedy vytváří konkurenci HBO v této oblasti, kde dokáže zaujmout zaryté fanoušky i nové publikum, neobeznámené se světem dané série.

Tato inteligentní, suchá a chytrá série, umístěná ve světě Fallout, plně pohlcuje a baví svými vlastními podmínkami. Otevírá se v Americe 50. let, v době studené války a „rudého strachu“, s bývalou televizní hvězdou Cooperem Howardem (Walton Goggins), který je nucen poníženě vystupovat na dětské narozeninové oslavě. Na obzoru se objevuje hřibový oblak, následuje rázová vlna, apokalypsa přichází.

Všichni, kteří si to mohou dovolit, spěchají do bezpečných krytů, které si nechali postavit nadnárodním korporátem Valt-Tech. Přesouváme se do Krytu 33 o dvě století později. Zdá se, že přeživší se mají v tomto soběstačném podzemním bunkru skvěle. Veškerá naivita 50. let a lepší části jejich morálky jsou ty tam.

Podzemní idylka je narušena, když jsou brutálně napadeni povrchovými obyvateli vedenými ženou jménem Moldaver (Sarita Choudhury). Dozorce Krytu Hank MacLean (Kyle MacLachlan) je unesen a jeho dcera Lucy (Ella Purnell) odporuje rozkazům zbývající Rady a vydává se otce hledat. Jako naivní zastánkyně Kantova imperativu (jednejte s druhými tak, jak byste chtěli, aby jednali s vámi) se střetává s krutou realitou post-apokalyptického světa. Navíc  nedokáže zapadnout mezi ostatní přeživší. Jak říká jedna obyvatelka zoufalého městečka Filly: „Čisté vlasy, dobré zuby, všechny 10 prstů. (to) Musí být fajn.“

Jedna z větších povrchních frakcí je Bratrstvo oceli. Snaží se kontrolovat Pustinu. I když jsou oddanou válečnickou frakcí, zdá se, že jsou vštšinou na straně poražených. Bratrstvo je rozděleno na Rytíře (oblečených v Power Suitech, tedy brnění ve stylu Iron Mana), Světce, kteří se jim slouží a doufají, že se jimi stanou, a Aspiranty, kteří se cvičí jako Světci. Aspirant Maximus (Aaron Moten) je naše třetí hlavní postava a sledujeme ho, jak se z oběti šikany stane rebelujícím Rytířem. Jeho mise? Získat čip, který potřebuje najít i Lucy pro Moldaver (doufá, že čip vymění za unešeného otce).

Spoluzakladatelé Geneva Robertson-Dworet a Graham Wagner nějakým způsobem dokázali spojit tradiční post-nukleární apokalyptické motivy se semi-ironickými pohledy na 50. léta  a hororovou úrovní krve a násilí (a zapracovat do toho spoustu referencí a narážek na prakticky všechny díly herní série pro potěšení starších fanoušků). Je to dokonale tempovaný příběh, který je zároveň vtipný a sebevědomý.

Zobrazeno 303 krát
Naposledy upraveno: po., 13. květen 2024 13:00
Pro psaní komentářů se přihlaste