st., 8. květen 2024 08:07

V USA proběhl jeden z nejznámějších festivalů světa Coachella

Coachella 2021, ilustrační obrázek Coachella 2021, ilustrační obrázek Zdroj: Unsplash/Arthur Edelmans
I letos se konal tradiční americký festival Coachella, který patří mezi nejpopulárnější festivaly na světě. Je to velká přehlídka hudby, umění i módy. V letošním roce probíhal 12. - 14. dubna a 19. - 21. dubna.

Prestiž festivalu rok od roku stoupá a každý rok přiláká tisíce návštěvníků z celého světa. Kromě živé hudby jsou na Coachelle k vidění také módní přehlídky. Nechybí na něm široká škála hudby od rocku až po elektro. Každoročně se zde sejde nespočet influencerů a osobností, kteří jsou na festivalu často pod záštitou nějakých značek a dělají jim propagaci. Návštěvníci festivalu se letos mohli těšit například na Doja Cat, Lanu Del Rey, Bebe Rexhu a Sabrinu Carpenter a další hvězdy.

Outfity bývají zpravidla velmi odvážné a bláznivé. Každý chce mít na sobě něco originálního, tudíž je festival zajímavý nejen z hudebního hlediska, ale i co se týče módy. Nechyběla propagace současných trendů a různých doplňků. Třpytivými materiály se rozhodně nešetřilo. K vidění byly nejrůznější sluneční brýle, klobouky a zajímavé účesy. Obuv bývá upřednostňována pohodlnější, protože je zde člověk téměř celý den na nohou.

Mezi hlavní sponzory pro letošní rok patřili Coca Cola, Nike Air Max, BMW nebo třeba YouTube. Oba festivalové víkendy měly stejný program, nabídku jídla i aktivit. Co se týče ekologie a dopadu na životní prostředí, Coachella se aktivně snaží. Na festivalu byly omezeny plastové věci určené k jednorázovému použití a nahradily je například hliníkové láhve.

Coachella má svůj YouTube kanál, na kterém v průběhu celé akce probíhalo několik živých vysílání. Dělá to pro to, aby si i lidé, kteří nemohli na festival dorazit, užili trochu festivalové atmosféry. "Nejvíc se těším na to až budu hrát na Coachelle. Myslím, že jsem zde už po desáté a ještě nikdy jsem na ní nehrála." uvedla v jednom z rozhovorů hudebnice Mia Moretti. Na svých webových stránkách doporučuje, aby si zájemci o živé vysílání nastavili upozornění a nic jim tak neuteklo. 

Festival se poprvé konal v roce 1999 a byl založen Paulem Tollettem a Rickem Van Santenem. Vznikl jako reakce na nedostatek nezávislých hudebních festivalů v USA. Probíhá vždy v americkém městě Indio v Kalifornii a vstupenky na tuto akci nejsou žádná levná záležitost. Pod deset tisíc Kč za osobu se nedostanete, většinou je cena i mnohonásobně vyšší. Vstupenky se vyplatí koupit s předstihem, to samé platí i o ubytování. K přespání lze využít kempování v autě, ve sanu, v malé chatce nebo se ubytovat v resortu. Je možné zakoupit i VIP vstupenku, která povoluje po celý víkend vstup do VIP prostorů. 

Zobrazeno 355 krát
Naposledy upraveno: po., 13. květen 2024 11:42
Pro psaní komentářů se přihlaste