Nová aplikace vás zavede na cestu časem do historie budovy Ústřední knihovny na Mariánském náměstí

13. květen 2024

Do hlavní budovy Městské knihovny v Praze se už můžete podívat, aniž byste do ní fyzicky vkročili. Stačí si nasadit masku s virtuálními brýlemi a začít prozkoumávat program, který vývojáři knihovny právě dokončili.

Nová aplikace Visiolibrum nabízí cestu časem do historie budovy Ústřední knihovny, první účelové budovy pro knihovnu v Československu a zároveň tehdy jedné z nejmodernějších knihovnických budov v celé Evropě konce 20. let 20. století. Je složena z pěti kapitol a netradičním způsobem zpřístupňuje vybrané části Ústřední budovy Městské knihovny v Praze, a návštěvníky přenese do období První Republiky, Protektorátu anebo období normalizace. Model je průchozí a umožňuje prohlížet si jednotlivé části knihovny a plnit tematické úkoly.

Knihovna ve virtuální realitě je skutečná

Každá kapitola nabízí několik dobových a interaktivních prvků, atmosférické plakáty a také tematickou minihru. Cílem krátkého virtuálního zážitku je představit nejen historicky a architektonicky cennou budovu, ale především nabídnout vyzkoušet si možnosti virtuálního prostředí a vyzvat uživatele k vlastnímu experimentování. Ať už u sebe doma anebo přímo v prostorách Městské knihovny v Praze.

Knihovna ve virtuální realitě je skutečná

Galerie je součástí fyzické budovy Ústřední knihovny, a tak nesmí chybět i v té virtuální. Prostor Galerie je zamýšlen jako výstavní prostor nejen pro začínající umělce, ale pro všechny, co budou mít zájem svoji práci prezentovat ve VR prostředí. V Galerii je možné realizovat vlastní výstavy 2D objektů ve virtuálním prostředí a v samotné aplikaci jsou do začátku nahrány tři úvodní výstavy.

Aplikace Visiolibrum bude ke stažení zdarma a v rámci licence bude možné ji používat nejen pro osobní účely, ale i pro práci s veřejností pro účely vzdělávání. Nyní je možné si virtuální realitu vyzkoušet na třech místech (Opatov, Jezerka, ÚK na Mariánském náměstí), brzy bude zpřístupněna i na dalších pobočkách Městké knihovny Praha.

autoři: Václav Müller , JMys | zdroj: Městská knihovna Praha
Spustit audio