Prodloužený jihlavský festival dokumentů bude žádané filmy promítat víckrát

foto Zleva tisková mluvčí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů JI.HLAVA Zuzana Kopáčová a prezident festivalu Marek Hovorka na tiskové konferenci k 28. ročníku festivalu, 16. května 2024 Jihlava.

Jihlava - Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji-hlava bude díky letošnímu prodloužení z šesti na deset dní snímky častěji reprízovat, aby je mělo šanci vidět víc zájemců. Díky většímu počtu festivalových dní se také zlepší možnosti pro ubytování návštěvníků ve městě a jeho okolí. Novinářům to řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Organizátoři také chtějí využít prodloužení festivalu k tomu, aby ho víc otevřeli žákům škol, rodičům s dětmi, seniorům či lidem s handicapem. Větší prostor dostanou debaty účastníků. Letošní 28. ročník festivalu bude od 25. října do 3. listopadu. Festivalový program bude podle ředitele přes prodloužení hodnotný celou dobu, každý den budou slavnostní premiéry i debaty s tvůrci.

Počet uváděných filmů se kvůli prodloužení festivalu zásadně zvyšovat nebude, ale promítané budou víckrát. "Filmy, které doteď nebyly reprízovány, tak vesměs budeme uvádět dvakrát, až na výjimky některých retrospektiv. A filmy, které jsme hráli dvakrát, plánujeme uvádět třikrát čtyřikrát," uvedl Hovorka. Podotkl, že minulé roky návštěvníky limitovalo to, že některé filmy, které je zajímaly, byly promítané ve stejném čase, vybrat si pak museli jen jeden snímek.

"Většina těch filmů je v České republice uvedena jednou jedinkrát, a to na jihlavském festivalu. Takže když se člověk s tou příležitostí minul, tak v lepším případě mu zbývala varianta on-line nebo zkrátka už nebylo možné ten film vidět," řekl Hovorka.

Letošní ročník festivalu také kromě moderovaných debat inspiračního fóra s různými osobnostmi nabídne nový formát, který otevře ve větší míře prostor pro diskuse účastníků. Promítané dokumenty podle ředitele vytvářejí na diváky určitý tlak, jak si poradit s těmi všemi otázkami, které se v nich otevírají. "Jak je zpracovat a jaké jsou cesty, abychom zkrátka třeba jenom nepropadli depresi, že nic nemá smysl," uvedl k novému formátu debat.

Festival loni nabídl 357 snímků. V kinech nebo on-line je vidělo na 90.000 diváků. Prodaných akreditací bylo asi 5300. Letošní prodloužení festivalu podle Hovorky umožnila podpora města Jihlava, Kraje Vysočina a ministerstva kultury.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.06.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 9. června 2024

Očekáváme v 03:00 15°C

Celá předpověď