(VIDEO) Do rozjezdu jindřichohradecké úzkokolejky zbývá poslední měsíc ?

Stále častěji dostává starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO) otázku na termín opětovného rozjezdu úzkokolejné dráhy. V hale místního nádraží stojí opuštěná dieselová lokomotiva i se smutečním věncem, se kterým přijela z poslední jízdy na podzim 2022. Pak propadĺa úřední povolení k provozování a Jindřichohradecké místní dráhy zkrachovaly.

Místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek (na videozáznamu vlevo) už nějaký čas působí v dozorční radě zadlužené firmy. Na jaře trať místní dráhy navštívili inspektoři Drážního úřadu, výsledek jejich kontroly dosud není oficiálně známý, ale firma už začala hledat nové zaměstnance.

Města a obce na trati úzkokolejné dráhy intenzivně připravují založení svazku obcí Úzkokolejka s cílem starat se o dopravní infrastrukturu úzkokolejné dráhy. Na konci května by se opět měli sejít věřitelé úzkokolejné dráhy a rozhodnout o jejím dalším osudu.

Jihočeský kraj i Kraj Vysočina vybrali jako dopravce firmu Gepard Express, smlouvu bude možné podepsat v polovině června. Letní provoz úzkokolejné dráhy bude možné zahájit prakticky okamžitě po podpisu smlouvy s oběma kraji za předpokladu vystavení bezpečnostního osvědčení Drážního úřadu po uskutečněné kontrole technického stavu úzkokolejky.

O tom, co bude dál rozhodne schůze věřitelů. Šťastnou cestu!

Záchranný plán dostal přezdívku „perpetum mobile“ (více zde), Vysočina i Jihočeský kraj už objednaly letní provoz (více zde). Úzkokolejka začala nabírat zaměstnance (více zde). Pohled senátora Chalupského přímo zde.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů