Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 11. června 2024

Svátek slaví Bruno, zítra Antonie

Kdy bude další polární záře? Experti prozradili podrobnosti!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kdy bude další polární záře? Experti prozradili podrobnosti!

Andrea Malá

13. května 2024 21:52

Polární záře, ilustrační fotografie.

Výjimečně dobré podmínky pro pozorování polární záře nastaly v pátek večer a v noci na sobotu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že lidé mají počítat s tím, že úkaz bude na obloze k vidění i v nadcházejících letech. 

Ústav v pondělí na sociální síti X uvedl, že ačkoliv v dalších dnech šance na výraznou polární záři není, v delším časovém horizontu už ano.

"Sluneční aktivita - a tedy i počet a síla případných erupcí - bude ještě několik let velmi vysoká, protože Slunce se blíží do svého pravidelného přibližně jedenáctiletého maxima sluneční činnosti. To by mělo nastat příští rok. Šance na silné polární záře viditelné i od nás tedy v budoucnu určitě existuje," vysvětlili meteorologové.

Experti dodali, že se u nich sešlo mnoho dotazů na to, kde lidé najdou předpovědi polárních září. Zájemci mohou sledovat například známý server Space Weather.

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře Země ve výškách od 80 km, někdy zasahující i do výšek několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr a výronů koronální hmoty.

Nejnovější zprávy