Zemřel saxofonista David Sanborn, hrál také na desce českých Monkey Business

Kultura Kultura
13. 5. 2024 21:48
Ve věku 78 let zemřel saxofonista David Sanborn, který míchal jazz s funkem, popem a R&B. O úmrtí držitele šesti cen Grammy, jehož nejlíbivější a nejmelodičtější alba hraničila s nálepkou smooth jazz, informovala americká CNN.
Saxofon Davida Sanborna (vlevo) zněl na albech skupiny The Rolling Stones nebo zpěváka Bruce Springsteena.
Saxofon Davida Sanborna (vlevo) zněl na albech skupiny The Rolling Stones nebo zpěváka Bruce Springsteena. | Foto: Profimedia.cz

"Zesnul po dlouhém boji v souvislosti s rakovinou prostaty," potvrdil jeho agent. Hudebník se léčil od roku 2018, přesto dál vystupoval a ještě na příští rok měl domluvené koncerty.

Sanborn byl v první řadě vyhledávaným studiovým hráčem. Jeho saxofon zní na albech skupin The Rolling Stones, Steely Dan či The Eagles, kytaristů George Bensona a Mikea Sterna, pianisty Eltona Johna, basisty Jaca Pastoria, písničkáře Paula Simona nebo zpěváků Bruce Springsteena, Jamese Browna a Michaela Frankse.

Rodák ze státu Florida na sebe poprvé upozornil koncem 60. let minulého století jako člen dechové sekce skupiny Paul Butterfield Blues Band. S ní roku 1969 vystoupil také na slavném festivalu Woodstock. V následující dekádě spolupracoval třeba se Steviem Wonderem na desce Talking Book, s Davidem Bowiem na nahrávce Young Americans nebo s Jamesem Taylorem na desce Gorilla. Byl také členem orchestru Gila Evanse.

Příznivce jazzové fusion ve stejné době oslovil coby člen sourozenecké kapely Brecker Brothers. Oba její členové, tenorsaxofonista Michael Brecker a trumpetista Randy Brecker, roku 1975 účinkovali také na Sanbornově sólovém debutu nazvaném Taking Off.

Svou první Grammy získal David Sanborn šest let nato za skladbu All I Need Is You. Na jeho 25 autorských nahrávkách od té doby účinkovali přední instrumentalisti jako kytaristé Eric Clapton, Derek Trucks a Bill Frisell, baskytarista Marcus Miller, pianisté Dr. John a Mulgrew Miller nebo bubeníci Steve Jordan s Jackem DeJohnettem. Své poslední autorské album nazvané Time and the River vydal roku 2015.

Sanborna znali také čeští posluchači, poprvé vystoupil na podzim 1998 v pražském Lucerna Music Baru, kdy byl se svým sextetem hvězdou Agharta Prague Jazz Festivalu. V roce 2005 pak vedle Glenna Hughese a Hirama Bullocka hostoval na albu Kiss Me on My Ego české kapely Monkey Business. V poslední dekádě Sanborn mimo jiné koncertoval v triu s jazzovým varhaníkem Joeyem DeFrancescem. Vystoupili také roku 2011 na South Bohemia Jazz Festu, na bicí je doprovázel Byron Landham. Koncert se konal v sále budějovické Besedy.

Video: David Sanborn doprovází Erica Claptona

Na jazzovém festivalu v Montreux roku 1997 hrál David Sanborn s Ericem Claptonem, basistou Marcusem Millerem nebo bubeníkem Stevem Gaddem. | Video: Montreux Jazz Festival
 

Právě se děje

Další zprávy