Nová marocká aerolinie Air Oasis chce létat z města Dachla

13.05.2024 22:22 - Afrika



V Maroku vzniká za přispění domácích a zahraničních investorů nová letecká společnost Air Oasis. Podle informací marockých médií má mít základnu ve městě Dachla na jihu země, ze kterého chce létat na vnitrostátních a mezinárodních linkách. Informace, že zahraničním investorem je skupina Globalia, tato španělská firma dementovala. Stejně tak byla dementován zpráva, že z marocké strany za vznikem nové aerolinie stojí holdingová společnost Al Mada.

Letištní terminál pro cestující ve městě Dachla (foto: Eagle1075/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Bližší informace o dalších plánech nové aerolinie nejsou zatím známy. Pokud by Air Oasis zahájily provoz, staly by se třetí marockou leteckou společnosti s pravidelnými lety (vedle Royal Air Maroc a Air Arabia Maroc).

Dachla je město se zhruba 100tisíci obyvateli, které se nachází na atlantickém pobřeží Západní Sahary. Jedná se o území bývalé Španělské Sahary, které Maroko v roce 1979 z větší části anektovalo a učinilo z něj integrální součást svého území. Marockou suverenitu nad tímto územím uznává jen okolo 60 států světa. Od roku 2020 jsou mezi nimi také Spojené státy, které marockou suverenitu uznaly výměnou za navázání diplomatických vztahů mezi Marokem a Izraelem.

V současnosti se v Dachla rychle rozvíjí cestovní ruch. Město a jeho okolí nabízí vynikající podmínky pro vodní sporty a je vyhledáváno zejména milovníky surfování, kitesurfingu a windsurfingu.

Dachla a okolí je oblíbeným cílem milovníků vodních sportů (foto: Nomadz/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Témata