Máj

Militka_Maj
Všechno je nějaké zpřeházené.

Léto bylo žhavé. Proč by nebylo teplé? Ale taková vedra! Před pár desítkami let bylo jen několik dnů v létě kolem třiceti stupňů.
Podzim byl na střídačku velmi teplý a studený. Býval chladnoucí, jednou jsme vyrazili koncem března na houby a přepadl nás sníh. Zvláštní.
Zima byla teplejší, pod mínus pět stupňů to téměř nepadlo. Většinou začínala po Mikuláši zima se sněhem. Občas lehce zasněžilo a pak zase sníh zmizel.
Začátkem března býval příslib jara. Letos bylo nevlídno.
A teploty skáčou dál. Nevypadá to, že by radostí. Spíš lidi ztrácejí sílu a naději na příjemné počasí, odpovídající tomu kterému období. Vytrácí se úsměvy ze rtů. Ale i z mysli. Nějak nás neustálé vrtochy počasí zmáhají.

Ve zprávách se dozvídáme katastrofickou záležitost. Pohledná hlasatelka čte, jako by se nic vážného nedělo, že během pár dní umrzla víc než polovina veškeré zdejší úrody.
To je ale smůla! Skoro celou zimu nemrzlo. Snad jen pár dní na horách. A po opylení a nasazení malých holátek veškerých ovocných plodin přijdou nepatrné mrazy, které poškodí spoustu slibné letošní úrody.
Nevím, čím to je, ale skoro si začínám myslet, že nám někdo nepřeje. Není mi jasné, kdo tohle dokáže řídit. V lidských možnostech tohle není.
Rozhlédnu se z výšky po kraji a vidím krásnou zelenou, místy kvetoucí krajinu.
U studánky se honí a poskakují děti.
Hned je veseleji u srdíčka.
Cítím, jak se mi usmívají rty i oči.
Je nutné vidět všechno celkově, nevšímat si jen jednotlivostí vytržených z kontextu.
Takovému souhrnu se říká život. Rodinná, milostná i přátelská pouta, k tomu něco dobrého na zub. Prožít krásný film, divadlo, koncert. Vyjít si na procházku nadýchat se čerstvého vzduchu. To všechno a ještě mnohem víc jednotlivostí tvoří celek. Přináší nám uspokojení, celkovou náplň našeho života.
A pokud máme ve své blízkosti dobré lidi, pěstujeme vztahy, co víc si člověk může přát…


Hana Militká

Hana Militka_K zivotopisu4Absolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Janem Svěrákem na filmu Kolja a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Herečka je velice plodnou spisovatelkou:
Povídky z povětří vyšly v roce 2013. Následovaly detektivky: Záhadný šepot (2015), Pronikavý smích (2016) a Vražedný lov (2017).
Povídky z povětří byly vydány roku 2016 jako autorčina první elektronická kniha, poté vyšly romány VilmaSára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1: Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí.
V říjnu 2018 se překvapivě objevuje Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny. Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš a Velké případy kpt. Černé 2: Nemilosrdná vášeň. – původně elektronické knihy vycházejí v tištěné podobě.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů a za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1: Záhadné úmrtí. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. Vychází jak elektronicky, tak i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizeNezačínej zas
Monique & Lucy s.r.o. 4

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeNečekané dědictví
Monique & Lucy s.r.o. 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

Napsat komentář