Od environmentálního žalu po podivnou sci-fi jízdu. Mezinárodní festival Brno láká na Akrama Khana nebo Łukasze Twarkowského

13. květen 2024

Na více než 70 představení a dalších akcí zve 15. ročník Mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno. Kromě prezentace domácí tvorby divadel z českých metropolí i regionů nebudou chybět ani zahraniční hosté zvučných jmen. Desetidenní program festivalu, na kterém se organizačně podílejí téměř všechna brněnská divadla, startuje v pátek 17. května.

Zahájení i zakončení festivalu se ponese v duchu velkolepých multimediálních show britské choreografické legendy původem z Bangladéše – Akrama Khana, a polské režisérské hvězdy aktuálně dobývající Evropu – Łukasze Twarkowského.

Obecně se snažíme nacházet představení, která nám rozšíří perspektivu, která ukážou žánry, které sami pěstujeme, …a jejich progresivnější, novější, zajímavější tvary tak, abychom vedli navzájem dialog. A myslím, že v letošním ročníku se nám to povedlo mimořádně“, pochvaluje si ředitel festivalu Martin Glaser a šéfdramaturgyně Barbara Gregorová ho doplňuje: „Výjimečnost je jedním z kritérií, a taky se snažíme, aby jednotlivá představení měla i mezigenerační výpověď…“

Zaměstnanci (Employees) | Teatr Studio

Z tuzemské nabídky jsou zastoupeny inscenace profesionálních repertoárových divadel, ale také činoherní, taneční a novocirkusové produkce nezávislé scény, koprodukční projekty, velká činohra i komorní díla, site-specific performance i tvorba pro děti.

Jestli se dá tohle všechno vtěsnat do deseti dní, tak klobouk dolů!“ Uzavírá moderátorka Naděžda Hávová rozhovor s Martinem Glaserem a Barbarou Gregorovou. Podrobnosti se dozvíte v našem záznamu.

Spustit audio

Související