Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita klíšťat je mimořádná

13. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 22:40 13. 5. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší. Aktivita klíšťat je mimořádná Zdroj fotografie: 123rf

Aktivitu klíštěte očekáváme v nejbližších dnech na nejvyšším stupni. V úterý budou na 4. stupni aktivity klíštěte jen nejvyšší polohy hor a malé areály na jihovýchodě Moravy a na jihu Čech. O den později, tedy ve středu, se pátý stupeň rozšíří v podstatě do všech poloh, kromě hřebenových partií Jeseníků, Krkonoš nebo Králického Sněžníku. Při tomto stupni není doporučován vstup do listnatých a smíšených lesů a držet se na zpevněných cestách. Samozřejmostí je večerní a ranní prohlídka těla.

Aktivita klíštěte 15. 5. 2024Aktivita klíštěte dne 15. 5. 2024 (zdroj: ČHMÚ)

Na většině území Česka také panuje mimořádná míra ohrožení pylem. Nižší zastoupení lze najít pouze ve vyšších polohách a na krajním východě Česka. Ani v tomto ohledu nečekáme v průběhu úterý a ve středu změnu. 



V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

I přesto, že je tato zpráva zatížena stále jistou míry nejistoty, existuje reálná šance na sobotní přínos trvalých srážek do západních Čech. Vše bude závislé na rozvoji a výskytu téměř setrvalé tlakové níže nad Německem a na tom, jak moc případně ovlivní území Čech.

28. 5. 2024
Houbařská sezóna pomalu začíná

Houbařská sezóna pomalu začíná

Teplé a na srážky poměrně bohaté počasí již začíná v některých lokalitách nahrávat růstu hub. Vzhledem k výhledu počasí na další dny lze navíc předpokládat, že se houbám bude dařit i nadále.

27. 5. 2024