Umělá inteligence: Pět způsobů, jak ji může manažer využít pro zjednodušení každodenní práce

Umělá inteligence je téma, které hýbe světem minimálně poslední dva roky. Asi každý už si alespoň ozkoušel, jak fungují chatovací programy, jako je ChatGPT, nebo třeba grafické aplikace generující obsah na základě zadání. Umělá inteligence nám však může především usnadnit naši každodenní práci. Pojďme se dnes podívat na to, jak může právě umělá inteligence zjednodušit život manažerům a týmovým vedoucím.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl web Entrepreneur.com.

Automatizace administrativních úkonů

Jsou součástí vaší každodenní práce i rutinní, administrativní úkony? Například počítání docházky, kontrola reportů, počítání výsledků vašeho týmu? Programy jako ChatGPT fungují mimo jiné i jako velmi výkonné kalkulačky, do kterých můžete zadávat jak čísla, tak i slovní úlohy nebo texty ke kontrole. Zkuste najít způsob, jak pomocí AI nástrojů některé ze svých rutinních úkonů automatizovat.

Plánování (například směn, rozvrhů nebo projektů)

Umělá inteligence má skvělé využití i při plánování nebo přípravě rozvrhu. Stačí do systému zadat parametry, časové údaje, výjimky, požadavky jednotlivých účastníků a podobně – a systém je schopen vám vygenerovat možnosti, které máte, stejně jako časovou osu nebo dílčí mezikroky projektu. A to vše na základě vašich priorit a požadavků.

Kontrola

ChatGPT může sloužit i jako kontrola. Když například připravíte nějakou nabídku pro klienta nebo rozvrh pro svůj tým, můžete výsledek zkusit dát do ChatGPT a zjistit tak, jestli váš text neobsahuje nějaké zásadní chyby. A to jak gramatické, tak matematické nebo logické.

Poskytování inspirace při vymýšlení nových nápadů

Vymýšlíte aktivity na team-building, chcete svůj prodejní tým motivovat určitými herními prvky nebo vymýšlíte, jaký originální dárek zakoupit podřízenému k narozeninám? ChatGPT je vám schopen vygenerovat celou řadu různých nápadů, které vám mohou posloužit jako inspirace.

Práce s velkými daty

Nástroje umělé inteligence jsou schopné vzít velké množství dat a vypozorovat v nich trendy, nesrovnalosti nebo jiné zajímavé informace. Pokud pracujete s velkými daty, můžete je zkusit zadat do některého z dostupných AI nástrojů, a zjistit, jestli vám tyto nástroje mohou být při pracování s velkými daty nějak nápomocné.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com