Poslanec AfD Petr Bystroň (vpravo) s šéfem SPD Tomio Okamurou na sněmu hnutí Trikolora (leden 2024). Foto: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Hříchy AfD dobíhají i Okamuru. Sázka na extremisty, která se přestává vyplácet

Napsal/a Vojtěch Berger 14. května 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

Německá kontrarozvědka může podle soudu dál monitorovat stranu AfD kvůli extremistickým tendencím. Krátce před eurovolbami to vedle samotné Alternativy pro Německo není dobrá zpráva ani pro její zahraniční spojence, včetně české SPD. Ta dlouhodobě tvrdí, že extremismus v AfD nevidí. S tím ale ostře kontrastují konkrétní kontakty Okamurovců s německou stranou a to, koho si v AfD vybírá jako partnery.

Když se v březnu poblíž Kolína nad Rýnem sešla skupina žen na akci nazvané „Frauenkongress“, extremistické kořeny by mezi účastnicemi na první pohled hledal málokdo. Své zástupkyně poslala i česká SPD. Akci organizoval europoslanec AfD Maximilian Krah, lídr kandidátky do europarlamentu, který aktuálně čelí podezřením z přijímání plateb z Ruska a Číny.

Krah přímo na akci také vystoupil a podle dostupných informací se na financování a organizaci podílela i krajně pravicová europarlamentní frakce Identita a demokracie, jejímž členem je vedle AfD také hnutí Tomio Okamury.

„Nic jiného než čistý rasismus“

Podle fotografií se „ženský kongres“ konal na malém městě či na předměstí. Přesná lokace byla až do poslední chvíle utajená kvůli očekávaným demonstracím. Seznam účastnic ukazuje proč. Řada z nich je aktivních v takzvaném Identitárním hnutí nebo jeho nástupnických a příbuzných organizacích.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lukreta (@lukreta_official)

Takzvaní identitáři prosazují takzvaný etnopluralismus jako protiklad multikulturalismu a dále etnicky homogenní státy vytvořené na základě etnicko-kulturních okruhů. V praxi to však často znamená odmítání všeho „cizího“ či degradování různých skupin obyvatelstva na základě jejich náboženství nebo etnického původu.

Do identitárního slovníku patří také pojmy jako „Remigrace“ (požadavek masového návratu lidí s migračními kořeny do jejich historických zemí), „Velká výměna obyvatelstva“ (údajná snaha světových elit nahradit například evropské původní obyvatelstvo migranty) nebo „Velký reset“ (údajná snaha elit o změnu světového řádu na globalistickém základě).

Není to poprvé, co hnutí Tomio Okamury sáhlo v rámci AfD po kontaktech blízkých extremismu. Dalším příkladem byl loňský společný seminář zástupců pražské buňky SPD a mládežnické organizace AfD Junge Alternative ze sousedního Saska v Ústí nad Labem.

Podle šéfa německé kontrarozvědky (Bundesverfassungsschutz) Thomase Haldenwanga však tyto pojmy nepopisují „nic jiného než čistý rasismus“. Hlavní tvář evropských identitářů, Rakušan Martin Sellner, také před pěti lety dostal peníze od atentátníka Brentona Tarranta, který tehdy v mešitách novozélandském Christchurchi zavraždil 51 lidí.

Letošního zmiňovaného „ženského kongresu“ v Německu se účastnila například Alice Cordiére, francouzská aktivistka z „radikálně feministického“ spolku Nemesis, který je známý protiislámskými happeningy. Loni v létě údajně strávila několik týdnů na Slovensku, kde následně natočila video „varující Slováky“ před poměry ve Francii. Video následně šířilo ve své předvolební kampani hnutí Republika vzniklé z post-fašistické strany Mariana Kotleby.

Mezi účastnicemi byla také další kandidátka AfD do europarlamentu Irmhild Boßdorfová, která identitární hantýrkou prošpikovala už svůj loňský nominační projev. V něm kromě zmiňované „remigrace milionů“ mluvila i o tom, že spíš než klimatické změny vyvolané člověkem by se Němci měli bát „výměny obyvatelstva způsobené člověkem“. Dlouhodobě blízko má k identitářům i Boßdorfové dcera Reinhild, která se akce také účastnila.

Česká sázka na extremisty

Na základě výše popsaných postojů i verbálních excesů se německá kontrarozvědka už před několika lety rozhodla identitáře označit za extremistickou organizaci.

Objevit se v podobné společnosti by nejen v době probíhající kampaně do eurovoleb mohl pro některé strany být problém. Česká SPD to však očividně vidí jinak. Na akci poslala Nikolu Zbořilovou, která v posledních měsících jménem strany a jejího stranického institutu objíždí řadu networkingových akcí s partnerskými stranami Okamurovců po celé Evropě.

Zbořilová také pracuje v europarlamentní frakci Identita a demokracie. Spolu s ní zastupovala českou SPD Olga Nema, která aktuálně figuruje v seznamu asistentů europoslance SPD Ivana Davida.

Není to poprvé, co hnutí Tomio Okamury sáhlo v rámci AfD po kontaktech blízkých extremismu. Dalším příkladem byl loňský společný seminář zástupců pražské buňky SPD a mládežnické organizace AfD Junge Alternative ze sousedního Saska v Ústí nad Labem.

Setkání se tehdy konalo jen pár týdnů poté, co německá kontrarozvědka označila Junge Alternative celostátně za prokázaně extremistické uskupení. Letos pak vyšlo najevo, že tatáž saská pobočka mládežníků AfD, s níž loni jednali Okamurovci, na jedné ze svých akcí „neuhlídala“ účastníky, kteří fantazírovali o zřízení ghett pro migranty a Židy.

Ani v jednom případě neměla SPD potřebu se od AfD a jejích mládežníků distancovat: „Nemám dostatek informací, abych se mohl se znalostí věci vyjádřit, nejprve si v duchu audiatur et altera pars vyslechneme stanovisko zmíněných organizací,“ napsal letos v únoru předseda pražské SPD Josef Nerušil na dotaz HlídacíPes.org.

Dodal, že SPD se „vůči extremistickým formám prosazování zájmu v jakékoliv podobě jasně vymezuje, ať už se jedná o islamismus, antisemitismus nebo jakoukoliv formu tzv. zeleného terorismu“.

AfD na pódiu. Nebo ne?

Dlouhodobou spojkou mezi AfD a SPD je také poslanec Bundestagu s českými kořeny Petr Bystroň. Také Bystroně před několika lety sledovala bavorská kontrarozvěka, mimo jiné i kvůli jeho veřejným sympatiím se zmiňovanými identitáři.

O extremistickém hnutí Bystroň řekl, že „AfD musí být ochranným štítem pro lidi, kteří se angažují u identitářů či u Pegidy (protiislámské hnutí, pozn. red.)“ a že „identitáři jsou dnes pro AfD tím, čím kdysi byli Greenpeace pro stranu Zelených“.

Bystroň, který je dvojkou kandidátky AfD do eurovoleb, čelí podobně jako její lídr Maximilian Krah podezření, že přijímal platby od ruské vlivové sítě, jejíž rozkrytí v březnu oznámila česká kontrarozvědka BIS.

Dlouhodobě se tak ukazuje, že SPD si v Alternativě pro Německo vybírá zejména ty partnery, kteří mají navzdory proklamovanému vlastenectví především blízko k extremismu nebo k vlivům zahraničních mocností – případně obojí.

Příští týden zve šéf SPD Tomio Okamura své příznivce na pražské Václavské náměstí na setkání „evropských vlasteneckých stran“, včetně vystoupení jejich předsedů. Právě tam se může ukázat, jak vážně Okamurovci aktuálně vyhodnocují reputační riziko AfD. Vyplatí se tak sledovat, jak velký prostor AfD v Praze dostane, a jestli vůbec bude na pódiu.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)