Americká herečka Meryl Streepová na zahájení filmového festivalu v Cannes (14....

Americká herečka Meryl Streepová na zahájení filmového festivalu v Cannes (14. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Hvězdou Streepová a pes Mesi. Začal festival v Cannes, vrátí se Šílený Max

  • 1
Herečky Juliette Binocheová a Meryl Streepová společně zahájily 77. ročník filmového festivalu v Cannes. Ten se koná od 14. do 25. května a je ve znamení žen. Porotě předsedá americká režisérka Greta Gerwigová, úvodním i závěrečným večerem pak provede francouzská herečka Camille Cottinová. Streepová také převzala čestnou Zlatou palmu.

Binocheová předala Streepové čestnou Zlatou palmu za přínos filmu a prohlásila o ní, že je mezinárodní poklad. Slavnostní zahájení pak pokračovalo projekcí komedie Quentina Dupieuxe Le Deuxième acte (Druhé dějství), která není v soutěžním výběru.

„Změnila jsi náš pohled na ženy ve světě filmu. Změnila jsi způsob, jakým se díváme na film i na sebe samé. A přesto se nebereš vážně. Čiší z tebe radost ze života, vždy jsi připravená se bavit, zpívat, tančit a proměnit se v duchu filmu,“ řekla Binocheová při předání ceny, u něhož slzela a zalykala se dojetím. Zmínila také divadelní kariéru Streepové a její čtyři děti.

Čtyřiasedmdesátiletá Streepová poděkovala divákům, že stále chodí na její filmy a ani po pětačtyřiceti letech kariéry na ni nezanevřeli. Vzpomínala, že když byla v Cannes před pětatřiceti lety a blížily se její čtyřicáté narozeniny, tak si myslela, že její kariéra spěje ke konci. Věci se ale změnily a spousta skvělých tvůrců mi dala příležitost pokračovat, řekla Streepová.

Francouzská herečka Eva Green na zahájení filmového festivalu v Cannes (14. května 2024)

Herečka, která se prošla po červeném koberci v bílé róbě, je hlavní hvězdou prvního dne festivalu. Novinářům i širokému publiku se rovněž v úvodu večera představila kompletní devítičlenná porota, které předsedá režisérka Gerwigová. Ta ocenila změny ve světě filmu směrem k většímu respektu a zastoupení žen, píše deník Le Monde.

„Před patnácti lety jsem si nedokázala představit, že by v kinematografii bylo tolik žen,“ uvedla. Permanentní vývoj dobrým směrem podle ní odstartovala kampaň proti sexuálnímu násilí a obtěžování Me Too. „Věci neustrnuly, budeme pokračovat v diskusi a hledání toho, jak chceme, aby náš průmysl a kinematografie vypadaly,“ dodala.

Nečekanou hvězdou na červeném koberci a prvním, kdo se po něm prošel, byl ovšem pes jménem Mesi. Border kolie si zahrála ve filmu Anatomie pádu Justine Trietové, který si loni z Cannes odvezl hlavní cenu pro nejlepší film. K radosti fotografů se Mesi způsobně postavil na schodech, zvedl přední packy a pózoval.

Soutěží i odsouzený íránský filmař

Další z čestných Zlatých palem jsou připraveny pro japonské animační studio Ghibli a pro otce Hvězdných válek George Lucase, který poctu absolvuje v poslední den festivalu. Akira Kurosawa, respektive jeho Srpnová rapsodie, zase vévodí letošnímu plakátu.

Slavnostní zahájení obstará mimo soutěž francouzská vztahová komedie Druhé jednání, v níž hrdina chce svou oddanou dívku předhodit jinému muži a kterou natočil Quentin Dupieux, tvůrce snímku Daaaaaalí! uváděného právě v českých kinech.

Hostitelskou zemi zastupují v porotě hvězdní herci Omar Sy a Eva Greenová, současně však pořadatelé musí řešit méně blyštivou stránku filmového svátku: pracovníci festivalu totiž vyzvali ke generální stávce, která má upozornit na nejisté postavení lidí ve službách festivalu.

V hlavním programu budí asi největší zvědavost Megalopolis, vysněný projekt režiséra F. F. Coppoly, své premiéry však vezou i jiní tvůrci zvučných jmen jako Paul Schrader, Paolo Sorrentino, David Cronenberg či Yorgos Lanthimos.

Soutěžit bude i novinka íránského filmaře Mohammmada Rasoulofa, který byl nedávno odsouzen k osmi letů vězení za „propagandu proti režimu“. České díla v hlavních soutěžích opět chybějí, na rozdíl od klání studentských prací.

Diváci zvědaví spíše na distribuční předpremiéry se těší zejména na snímek Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který se vrací k legendární sérii a jejž by měli do Cannes doprovodit hollywoodští herci včetně Chrise Hemswortha, nebo na Kevina Costnera v díle Horizon: Americká sága.

Se soutěžními filmy jsou očekáváni Emma Stone, Adam Driver, Richard Gere, Vincent Cassel, Gary Oldman, Demi Moore, Dennis Quaid, Zoe Saldana nebo Willem Dafoe. Početnou účast domácích tváří pak slibuje nová verze příběhu Hrabě Monte Cristo.

,